Eskilstuna-lyftaren om starka VM-prestationen

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen avslutades tyngdlyftnings-VM i Houston, Texas, och efter flera starka prestationer kan det svenska landslaget nu stoltsera med sex nya rekord.

Vi har tidigare berättat om tyngdlyftarna från ASK i Eskilstuna som ställer upp i VM. Nu är VM över, och Sverige har fått sex nya rekord i 58-. 63- och 69-kilosklassen.

SVT Nyheter Sörmland mötte en nyligen hemkommen Carita Thorén, som knep en tjugondeplats i 69-kilosklassen.

– Jag är jättenöjd. Det är viktigt att kunna prestera på stora mästerskap, och jag gjorde en bra tävling, säger 24-åringen som genom VM-rycket på 100 kilo blev första svenska att rycka tresiffrigt. Hon tog också nytt svenskt rekord i totalen, som landade på 222 kilo.

– Sen kanske jag själv hade högre förväntningar, för jag vet att jag kan mer än så. Det går man och tänker på, säger Carita Thorén, som tillägger att hon inte på något sätt är missnöjd med sin tjugondeplats.

– Absolut inte. Vi var en så stor grupp, så en tjugondeplacering är hur bra som helst, säger hon.

Nu är det några dagars vila som gäller för ASK:aren. Sen börjar träningen inför EM i Norge nästa år.

– Jag ser verkligen fram emot det, och jag hoppas att jag kan slåss om en medalj då. Det vill jag verkligen, säger Carita Thorén.

Svenskorna och resultaten

Namn (viktklass) – klubb: resultat

Carita Thorén (69 kg) – Allmänna SK: 100 kg ryck (rekord), 122 kg stöt, 222 kg totalt (rekord). Placering: 20 av 43.

Patricia Strenius (63 kg) – Allmänna SK: 88 kg ryck (rekord), 118 kg stöt (rekord), 206 kg totalt (rekord). Placering: 17 av 36.

Angelika Roos (58 kg) – Mossebergs AK: 84 kg ryck, 113 kg stöt, 197 kg totalt (rekord). Placering: 20 av 37.

Sofia Enocsson Rito (53 kg) – Allmänna SK (tävlade för Uruguay): 64 kg ryck, 83 kg stöt, 147 kg totalt. Placering: 38 av 39.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.