Tiden som anges är från 112-larm till första ambulans på plats. Foto: SVT design

Fler larm gör väntetiden på ambulans allt längre

Uppdaterad
Publicerad

Fler larm gör väntetiden på ambulans allt längre. De senaste fem åren har responstiden – alltså tiden från 112-larm till första resurs på plats – blivit allt längre i Sörmland.

Trenden går att se i hela landet och Sörmland är inget undantag. I Oxelösund har responstiden sedan 2009 ökat med två minuter och i Vingåker – där en utryckning tar allra längst tid – med två och en halv minut.

Motsvarande siffra i Eskilstuna är en dryg minut.

Enligt landstinget i Sörmland beror ökningen på att människor larmar allt oftare – utan att vara svårt sjuka.

– Vi ser att antalet uppdrag ökat med 40 procent det senaste åren, säger Jörgen Lifvakt, verksamhetschef på ambulansen i Sörmland.

– Det handlar om hur demografin ser ut, befolkningen blir allt äldre, men också på att människor vill ha snabb hjälp fortare.

Strängnäs och Gnesta är de enda kommuner där responstiderna kortats, enligt SKL:s öppna jämförelser.

Sörmlands landsting har som mål att ambulansen vid prio 1-larm, då patienten bedöms som svårt sjuk, ska nå den nödställda inom 15 minuter.

Det lyckades Sörmlandsambulansen med i 83 procent av prio 1-larmen i länet förra året. Det är blygsam förbättring mot 2013 då motsvarande siffra var 82 procent.

– Det har dels att göra med att vi fått utökade resurser med ytterligare en dygnetrunt-ambulans i Nyköping, dels med satsningen på en single resonder i Gnesta, säger Jörgen Lifvakt.

Den ensambemannade akutsjukbilen kan du se mer om i det här inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.