Erik Skoglund möter ukrainaren Oleksandr Cherviak Foto: SVT

Historisk boxningsmatch i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått 47 år sedan Sverige senast såg en proffsboxningsmatch. Men på lördagskvällen smäller det till i Nyköping. Erik Skoglund möter ukrainaren Oleksandr Tjerviak och båda säger sig veta vem som kommer att ta hem bältet.

– Jag har vad som krävs för att slå honom. Jag är en betydligt bättre boxare rent tekniskt, säger Erik Skoglund. Oleksandr Tjerviak håller inte med.

Vem vinner på lördag?

Historisk boxningsmatch i Nyköping

– Jag, förstås, säger Tjerviak och skrattar.

Självsäkerheten är på topp men olika förutsättningar kan komma att avgöra. Den 34-åriga Cherviak har gått 20 matcher som gett 15 segrar, 4 förluster och 1 oavjord kamp. Den 10 år yngre och 15 centimeter längre Skoglund har hittills varit obesegrad i de 22 matcher han gått. Men det skiljer även i deras styrkor.

– Han är extremt uthållig och han är väldigt avslappnad vilket gör att han kan boxas ganska energisnålt. Samtidigt som han pressar sina motståndare. Det gäller att jag inte förivrar mig och att jag inte slår mig trött i början utan att jag ser till att hålla matchen ut. Han skyddar sig bra och han är dessutom väldigt stryktålig när han väl släpper in någonting, så det gäller att inte slå sig trött, säger Skoglund.

– En av hans styrkor är att han är storvuxen. Han har framförallt långa armar. Och han är mycket rörlig. Han är också snabb. Han är ung, motiverad och han tävlar i sin stad. Han har alla de positiva kvaliteter som skapar en bra boxare. Och han är erfaren för sin ålder. Han har gått rätt många matcher. Så han är ingen lätt motståndare, säger Tjerviak.

Likvärdiga motståndare

Trots olikheterna bedöms Skoglund och Tjerviak som likvärdiga motståndare. Båda tillhör världstoppen och har gått flera tolvronders matcher, vilket är anledningen till att matchen på lördag fått tillstånd att anordnas.

Den professionella boxningen var förbjuden i Sverige mellan 1968 och 2007 och sedan den återvänt har den varit begränsad till fyra ronder för män och sex ronder för kvinnor. Nu har Skoglund fått tillstånd att gå en fullskalig tolvronders match.

– Det gör ju det naturligtvis ännu större för mig att inte bara ta hem sporten till Sverige, utan att också ta hem den till Nyköping som är min hemstad. Det känns helt fantastiskt.

Legendtränaren som coach

Det var i våras som Nyköping blev Skoglunds hemstad på nytt. Han flyttade hem från Tyskland, där han boxats de senaste fem åren, i samband med en operationen för diskbrock och en lång rehabilitering. Hemma i Nyköping har han coachats av en av Sveriges mest erfarna boxningtränare.

– Det är lite nytt för jag har bytt tränare till Tommy Antman, en veteran som hade pensionerat sig. När jag bestämde mig för att flytta hem och jag och min manager bestämde oss för att skaffa en svensk tränare så gjorde vi en lista över vilka det skulle kunna vara och den blev inte så lång. Det var bara Tommy Antman jag kunde tänka mig så jag är extremt glad att han kunde tänka sig att komma tillbaka från pensionen och jobba med mig inför det här.

”Det kvarstår bara att prestera”

Erik Skoglund gick sin sista match i mitten av december. Han såg fram emot en titelmatch 2015 men operationen tvingade till en nu nio månaders lång väntan. Det är nästan lika långt som Tjerviak gått utan match. Sista gången var i november förra året.

– Det har inte varit så bra för mig att inte få gå matcher under så lång tid, å andra sidan kan det vara positivt för jag har sluppit skador, säger Tjerviak.

För Skoglunds del verkar rehabiliteringen och den långa vilan från matcherna gett en ny tändning inför den stundande titelmatchen.

– Vi har för första gånget laddat upp på hemmaplan och det har gått fantastiskt bra. Jag har haft bra sparring, lite längre sparring än vad jag är van vid eftersom jag har varit borta så länge och varit lite ringrostig. Det känns som att det gått över förväntan faktiskt och jag har känt till min motståndare länge, jag har analyserat honom och det känns som att det bara kvarstår att gå upp och prestera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Historisk boxningsmatch i Nyköping

Mer i ämnet