Ingen elchock i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Elnäts-bolagen har nu möjlighet att höja avgifterna efter en dom i Kammarrätten.

Det handlar om 36 miljarder kronor.

I Sörmland har höjningar redan skett på nästan 4 procent.

Det är elnätsbolagen som ansvarar för att elen kommer fram till konsumenterna. En rättstvist mellan Energimarknadsinspektionen och elnätsbolagen har avgjorts under våren och gör det nu möjligt för bolagen att höja elnätspriserna.

Vad innebär det här för konsumenterna?

– Det är svårt att på förhand säga hur bolagen kommer att agera. De kommer nog att agera lite olika, men helt klart är att de har rätt att ta ut relativt stora höjningar, säger Tony Rosten, ställföreträdande generaldirektör på Energimarknadsinspektionen.

Tekniska verken i Linköping som har kunder i Sörmland har inte höjt elnätspriset. Vattenfall däremot har gjort en höjning på 3-4 procent. Strängnäs Energi , SEVAB,  sänkte priset med 3 procent inför 2015 och Eskilstuna Miljö och Energi som man samarbetar med höjde med 2 procent.

– Som det ser ut nu väntar inga ytterligare höjningar under 2015, utan vi går in i en ny budgetprocess för 2016. säger Sten Pettersson, affärsområdeschef på Eskilstuna Energi och Miljö.

Hur ser det ut då?

– Det vet vi inte än. Självklart vill vi driva ett elnät med hög kvalitet. Vi måste förnya anläggningar och vi måste ha täckning för drifts- och underhållskostnader. Någonting kanske det blir, säger Sten Pettersson.

– Bolagen har ju drivit det här processerna under fyra års tid och det är rimligt att tro att åtminstone en del av de höjningarna faktiskt kommer att bli av, säger Tony Rosten på Energimarknadsinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.