Irene blir inte av med vildsvinen

Uppdaterad
Publicerad

– Nu blir det elstängsel trots att jag avskyr staket, säger Irene Nilsson när vi återvänder till Toltorp för att se hur det gått.

För ett knappt halvår sedan, i december, var vi hos Irene Nilsson i Toltorp utanför Katrineholm, som hade fått trädgården förstörd av vildsvin. Nu har vi kommit tillbaka för att se hur det gått.

– Kunde jag lägga ut gift så skulle jag göra det! säger Irene Nilsson.

I december orkade hon inte tänka på hur hon skulle få ordning på trädgården igen.

Nu har det hunnit bli försommar. Vildsvinen har kommit tillbaka och fortsatt sina härjningar. Senast de var på besök var igår natt.

– Jag trodde jag skulle få vara ifred… men det var ju bedrägligt, säger Irene.

Under våren har Irene Nilsson redan behövt lägga igen gräsmattan två gånger efter vildsvinens framfart – men det har inte hjälpt.

När vi går runt och tittar visar det sig att vildsvinen har gett sig på alla gräsmattor på hennes gård i Toltorp precis på gränsen mellan Sörmland och Östergötland.

Det säkraste sättet att hindra grisarnas härjningar är att hägna in tomten med elstängsel, eftersom svinen är mycket känsliga för el, säger Länsstyrelsen. Så nu blir det nya bud.

– Ja så nu får det bli elstängsel trots att jag avskyr staket på landet. Jag tycker att det ska vara fritt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.