”Kommer att smula sönder den i bitar”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har arbetet vid järnvägsstationen i Strängnäs kommit in i en intensiv fas. Arbetet gör att det är stopp i tågtrafiken på sträckan Eskilstuna-Läggesta under hela veckan och på måndagen började man riva bron vid stationen.

– Vi börjar med att ta bort asfalt, plocka bort räcken och lampor. Sedan tuggar vi sönder den med stora saxar på grävmaskinen. Vi kommer att smula sönder den i bitar, säger Christer Marmbrandt, byggledare på Trafikverket.

Sedan den 19 oktober har det varit förbjudet att korsa bron, men det är först nu som rivningsarbetet börjar på riktigt.

Ny bro till våren 2017

Planen är att en ny bro ska stå klar till våren 2017 och anledningen är det nya spåret dras förbi Strängnäs.

– Bron är för låg och den ena pelarraden kommer mitt i det nya spåret. Den nya bron ska bli högre och anpassad för dubbelspår, säger Christer Marmbrandt.

Men det är inte bara bron som får stryka på foten i och med det nya dubbelspåret. I våras revs fem fastigheter och i veckan ska även stationshuset rivas för att ge plats åt ett nytt resecentrum.

Jobbar inför publik

Och de som jobbar med rivningen i veckan får stå ut med att göra det inför publik. För Strängnäsborna är intresserade av arbetet och många stannar och tittar. En av dem är Margareta Andersson.

Vad tycker du om bygget? 

– För tillfället är det inte så bra, men det blir det nog.

Har du sett planerna för hur det ska se ut?

– Ja. Det blir nog bra, hoppas jag i vart fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.