Vapenbrotten har nära på dubblerats

Uppdaterad
Publicerad

Antalet illegala vapen har blivit allt fler i Sörmland och nya siffror visar att vapenbrotten antingen ligger kvar på samma höga nivå eller ökar. Detta beror dels på ett ökat användande av vapen i kriminella kretsar, men även på ett förändrat polisarbete.

– Under 2012 hade vi ju en rad skjutningar i Eskilstuna. I princip visste vilka grupperingar som de här skjutningarna skedde i, så då lade vi fokus på dem. Detta gjorde att vi kontrollerade de personerna oftare vilket föranledde att vi kunde ta fler vapen, säger Thomas Karlsson, chef på Sörmlandspolisens utredningsenhet.

Efter upprepade skjutningar i Eskilstuna 2012 tog Sörmlandspolisen resurser från andra delar av verksamheten för att satsa mer på att få bukt med problemet. Skjutningarna i Eskilstuna-området är har fortfarande inte slutat, trots att fler vapen har beslagtagits.

Vapenbrotten har nästan dubblerats

När det kommer till brottet olaga innehav av pistol, revolver eller k-pist gjordes 26 anmälningar under 2011. En siffra som steg ordentligt till 2012, 35 anmälningar, och nu har legat på en ännu högre nivå under 2013 och 2014, 44 anmälningar. Det totala antalet anmälda vapenbrott i Sörmland har också ökat ordentligt sedan 2000, från 316 till 542 anmälningar. Detta enligt statistik hämtad från Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Om man ser till Sörmland är problemet störst i Eskilstuna. Vi har fått ärva lite av förortsproblematiken, säger Thomas Karlsson.

Många vapen från Balkan

De vapen som SVT Nyheter Sörmland får filma på polisstationen i Eskilstuna är alla en del av olika brottsutredningar. När ett vapen beslagtas av polisen hamnar de först på stationen, efter det skickas de vidare till Nationellt forensiskt centrum i Linköping för analys och provskjutning. Där kan man allt som oftast fastställa att vapnena numera har färdats från en bra bit utanför Sveriges gränser.

– Det man kan se i de intervjuer vi har gjort med poliser har en stor del av vapnen inom den kriminella miljön sitt ursprung i Balkan och kriget i forna Jugoslavien, säger Daniel Vesterhav, enhetschef på Brå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.