Nu cyklar de ut i världen

Uppdaterad
Publicerad

Nu ger sig bröderna Peter och Oscar Zens iväg från Eskilstuna för att ta sig ut i världen och vara borta i minst ett år – på cykel.

Tio mil om dagen är målet – och vid lunchtid på onsdagen började de trampa iväg från Fristadstorget i Eskilstuna.

– Vi räknar med att komma till Katrineholm idag, säger Peter Zens som står med sin cykel som är full av väskor och packning.

Det var storebrodern Peter som fick idén om att resa jorden runt på cykel sedan han läst om en annan person som gett sig ut på en liknande strapats. Efter viss övertalning valde brodern Oscar att följa med. Men de är inga vana cyklister.

– Vi har väl mest cyklat till och från skolan, säger Oscar Zens.

Cykla genom Iran och Kina

Genom att läsa på olika cykelforum har de skaffat sig kunskap och de har köpt utrustning av toppkvalitet. Men i övrigt har de inte legat i hårdträning. Kappsäckarna packas så lätt som det går. Högst ett par, tre t-shirts och shorts att växla mellan. Viktigare är det med verktyg och reservdelar så att man kan reparera däck och cyklar. Färdrutten har de planerat noga. De har visum för att resa genom länder som Turkiet, Iran, Kirgizistan och Kina.

– Det blir lite osäkert hur vi gör med den sista rutten om vi åker via Indien och Pakistan eller hur vi gör, men det får lösa sig på vägen, säger Peter Zens.

Slutdestinationen för den gemensamma färden blir Indonesien och ön Bali. Förutom den sista sträckan och färjan från Trelleborg till Nordtyskland – räknar de med att cykla. Om tidsplanen inte spricker hoppas de vara framme på Bali om ett år. Därifrån tar Oscar flyget hem igen, men Peter tänker fortsätta resan och hinna med ett par kontinenter till.

Vad är det viktigaste ni har med er i packningen?

– Cykeln, annars kommer vi inte långt, säger Oscar och ler men ändrar sig:

– Varandra. Vad som än händer så kommer vi att ha varandra, säger han.

Sadeln ser lite hård ut?

– Ja det var det första jag tänkte på. Jag hade tänkt mig en bekväm och välstoppad kärringcykel. Men vi har läst på och det här ska vara det bästa. Den är helt i läder så den ska forma sig efter oss, säger Peter Zens.

Vad kommer ni att sakna mest?

– Våra flickvänner och familjen. Vi hoppas att de kanske ska komma och möta upp oss någonstans på vägen, säger Peter Zens.

#Du kan följa killarnas resa på:

 https://therollingwheels.wordpress.com/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.