Foto: Per Karlsson

Psykvård i hemmet gör patienterna mer delaktiga

Uppdaterad
Publicerad

I Sörmland pågår just nu ett unikt projekt med vård i hemmet i stället för inläggning inom den psykiatriska slutenvården.

Projektet ”Mobila omvårdnadsteam inom psykiatrin”, det andra av sitt slag i Sverige, är treårigt och innebär att sjuksköterskor och skötare från Nyköping och Katrineholm åker hem till patienterna där och i grannkommunerna.

Ökad delaktighet

Syftet är bland annat att minska antalet inläggningar inom den psykiatriska slutenvården och att få patienterna mer delaktiga i sin vård. Anna, som egentligen heter något annat, är en före detta patient som provat på det mobila omvårdnadsteamet.

– Jag kände mig väldigt delaktig, de sa hela tiden ”det är du som ska få ut någonting av det här samtalet, det är du som bestämmer vad vi ska göra, det är din tid”, berättar Anna.

Bättre än slutenvård

Ulf och Helena är skötare respektive sjuksköterska och de har varit med i projektet sen starten för ett och ett halvt år. De tycker båda att det här nya arbetssättet är att föredra jämfört med slutenvården som de båda har erfarenhet av.

– Det är ganska stor skillnad, för i slutenvården blir det nästan som en maktsituation, där patienten är inlåst och vi har nycklarna. Här öppnar ju patienterna och bjuder in oss i sina hem, säger Ulf.

– Det är ju självklart jätteroligt att få tilltron att bli inbjuden till patienterna, det är helt annorlunda. säger Helena.

Blev inlagd ändå

För Anna fungerade det bra med det mobila omvårdnadsteamet som kom hem till henne i stort sätt varje dag och bland annat hjälpte henne med att komma ut ur lägenheten, gå promenader, handla mat och samtala.

Men när hon fick en ny medicin som hon upplevde gav henne mer ångest än att lindra den, blev hon ändå tvingad till inläggning till slut.

– Jag kände att nu går det inte längre, eller egentligen var det ju omvårdnadsteamet som bestämde att nu åker vi in, så utan dem vet jag inte hur det hade gått, säger Anna.

Mår bättre än någonsin

Under tiden Anna var inlagd fanns det mobila omvårdnadsteamet kvar vid hennes sida, och så även en tid efter inläggningen. Idag mår Anna mycket bättre och säger att hon i första hand skulle välja vård hemma även nästa gång om det blir aktuellt.

– Jag har gått tillbaka till mitt jobb nu, och jag känner att fungerar när det gäller vardagliga saker och så. Jag tycker att jag mår bättre än jag någonsin har mått, avslutar Anna.

I morgon berättar vi mer om projektet och om delresultatet som två forskare på Mälardalens högskola nu kommit fram till efter att ha följt det mobila omvårdnadsteamet sedan starten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.