Foto: Arkivbild

Tragisk badhelg i landet

Uppdaterad
Publicerad

Med värmen kommer också badolyckorna. Under de senaste fem dagarna har minst sju personer drunknat i landet. Två av dem är barn.

På fredagskvällen avled en 25-årig man i en drunkningsolycka vid ett kalkbrott utanför Nyköping. På lördagskvällen drunknade en tolvårig pojke vid en badplats i Garpenberg utanför Hedemora och i torsdags omkom en sexårig pojke i Helsingborg.

Karin Brand, generalsekreterare för Svenska livräddningssällskapet påpekar att vuxna verkade saknas i samband med de två olyckorna. Pojkarna badade tillsammans med andra barn.

-Man kan inte kräva av barn att de ska kunna rädda livet på varandra om de badar utan vuxnas tillsyn. Ha uppsikt över era barn, vuxentillsynen måste vara minutiös, säger Karin Brand.

Simkunnigheten bättre

Att barn drunknar är betydligt mer ovanligt än att vuxna gör det. Dessutom har antalet barn som råkar ut för drunkningsolyckor halverats under de senaste åren. Ett skäl till det kan vara att simkunnighet sedan 2007 ingår som ett mål i den svenska läroplanen. För att få betyg idrott i årskurs 6 måste elever numera kunna simma.

-Även om antalet barn som kan simma inte ökat jättemycket, är simkunnigheten hos dem som kan betydligt bättre, säger Karin Brand.

Lever på gamla meriter

Samtidigt har antalet vuxna som drunknar ökat under de senaste fem åren. De senaste årens varma somrar och fina vintrar med tunna isar är förklaringar till att fler har drabbats, enligt Karin Brand. Annars är problemet att vuxna benägna att överskatta hur duktiga de är på att simma. I synnerhet är män mer riskbenägna och överrepresenterade i olycksstatistiken.

-De vilar på gamla meriter och tänker att om de en gång lärt sig simma så kan de simma. Men det är inte så, om du inte upprätthåller din simfärdighet blir du en dålig simmare. Det märks när man simmar rakt ut och sedan inte orkar ta sig tillbaka. Simma på vatten där du bottnar eller har nära till en brygga eller stege, säger Karin Brand.

Antal drunkningsolyckor

År          Antal      Under 19 år

2005 107 8

2006 135 11

2007 103 5

2008 107 5

2009 82 8

2010 79 12

2011 95 9

2012 97 7

2013 129 7

2014 137 5

Källa: Svenska livräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.