Alla hästar på stallet är nu friskförklarade och isoleringen av anläggningen har hävts. Foto: Jeanette Flensburg

Trosa ridskola fri från kvarka

Uppdaterad
Publicerad

Under hela höstterminen har den farliga och smittsamma hästsjukdomen kvarka satt stor press på Trosa ridskola. Men efter att alla hästar nu är friskförklarade hävs isoleringen av anläggningen.

Det var i augusti som det första sjukdomsfallet av kvarka konstaterades hos en häst på ridskolan. Den smittsanna sjukdomen är anmälningspliktig enligt lag och hela ridanläggningen har varit isolerad sedan dess.

Totalt blev hälften av ridskolehästarna, tio stycken, sjuka. En av hästarna blev så dålig att den behövde avlivas. Men genom att hålla de sjuka hästarna i en särskild sjukhage och egna uteboxar har resten av hästarna klarat sig och alla ridskolans hästar är nu friskförklarade.

– Först kändes det oerhört jobbigt. Men vi har verkligen jobbat för att den här situationen ska lösas på bästa sätt. Sedan har vi fått stöd från medborgarna i Trosa och av kommunen. Bland annat har många blivit stödmedlemmar i klubben för att stötta oss ekonomiskt, säger Gerd Jönsson som är styrelseordförande i Trosa ridsällskap.

Stallet saneras

Den fjärde januari hävs isoleringen av ridskolan, stallet måste saneras med både ett särskilt bakteriedödande medel och genom högtryckstvätt.

Förutom att kvarka är en plågsam sjukdom som kraftigt försämrar hästars allmäntillstånd har de ekonomiska följderna för ridskolan blivit kännbara. Smittan innebar ett stort inkomstbortfall eftersom ungefär 40 procent av all daglig verksamhet har fått ställas in.

Men ridklubbens medlemmar har visar ett starkt engagemang för att rädda verksamheten. Bland annat anordnade man i höstas ett lotteri och en auktion till förmån för hästarna och ridskoleverksamheten.

Stort engagemang

Initiativet fick spridning i sociala medier och hästintresserade i hela Sverige slöt upp och hjälpte till. Över 50 000 kronor samlades in. Under hösten beviljade även kommunen ett utvecklingsbidrag på 113 000 som ridklubben sökt. Pengarna ska bland annat användas för att sanera stallen och ridhuset efter kvarkan.

Efter den tunga perioden blickar man nu framåt.

– Vi är förstås väldigt glada, men vi säger inte ”hurra – nu är det över”. Vi har fortfarande reducerad verksamhet och det är lång rehabliteringstid för alla hästar som varit sjuka, fortsätter Gerd Jönsson.

Men för föreningens del har sammanhållningen blivit mycket starkare:

– Detta har betytt väldigt mycket. Folk har insett att man inte kan ta något för givet utan att man måste hjälpas åt. Det finns en stark kraft och vilja i den här klubben och det är jag väldigt glad och stolt över, säger Gerd Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.