Charlotta Skålén är projektledare i landstingets suicidpreventionsprojekt. Foto: Per Karlsson

Hon vill avdramatisera självmord

Publicerad

Landstingets projektledaren Charlotta Skålén har precis fått två nya miljoner. Suicidpreventionsprojektet som startade 2013 är förlängt till och med 2016.

Nu håller Charlotta Skålén en fulltecknad konferens i suicidprevention och anordnar instruktörsutbildning för 15 livräddare i självmord. Och efter att hon jobbat ett par år med ämnet finns det några konkreta tips hon gärna vill förmedla till Sörmlänningarna.

– Rådet är att inte göra det så komplicerat. Man vet att små gester kan vara avgörande för att man inte tar sitt liv, just idag, och sen kanske man skjuter på det och så blir det inte av överhuvudtaget, säger Charlotta Skålén, projektledare i landstinget Sörmland.

Förebygga självmord

Hon säger att det kan räcka med att visa lite vanlig omtanke och fråga ”hur mår du?” och man behöver inte vara rädd att fråga en person, kompis eller anhörig ”har du tankar på att ta ditt liv?” för det kan öppna upp för ett samtal som kan vara avlastande.

Ett folkhälsoproblem

Charlotta Skålén menar att självmord inte bara är ett problem för psykiatrin och landstinget utan att det snarare är ett folkhälsoproblem som alla behöver vara involverade i om färre sörmlänningar ska ta livet av sig. Och även om landstinget Sörmland ska nå sin vision att vara friskast i landet 2025.

Men problemet är inte enkelt. För trots att Sverige, precis som i trafiken, har en nollvision när det gäller självmord tog 1600 personer livet av sig bara i fjol i Sverige.

I Sörmland har antalet självmord gått upp och ner över tid, och även om statistiken pekade neråt senast 2013, ligger genomsnittet på runt 45 självmord per år i Sörmland mellan 2003 och 2013. Det är nästan fyra gånger så många, som de i snitt 12 personerna, som dött i Sörmlandstrafiken under samma period. Och självmordstrenden, den ser inte positiv ut enligt Charlotta Skålén.

– Självmorden ökar bland ungdomar 15-24 år. Det är ju oroväckande om man inte vet vad det beror på. Och den vanligaste dödsorsaken för män mellan 15-44 år är i dag självmord och den näst vanligaste för kvinnor efter bröstcancer, säger Charlotta Skålén, projektledare landstinget i Sörmland.

Suicidprevention i Sörmland

När Charlotta Skålén startade suicidpreventionsprojektet 2013 frågade hon sörmlandskommunerna vad man gjorde för att förebygga självmord och det var få som kunde svara.

Men det menar hon snarare beror på att man inte vet vad suicidprevention är, och att man inte förstår att genom att man till exempel motverkar arbetslöshet och ordnar ungdomsaktiviteter jobbar med just det.

Och därför satsar man i projektet nu på utbildning, dels en internetutbildning för alla som är intresserade, som nu finns på landstingets hemsida och dels på en kommande instruktörsutbildning i första hjälpen för självmord. Där ska de 15 färdiga instruktörerna sedan sprida kunskaperna vidare i Sörmland.

Dessutom ska hon då ro suicidkonferensen i Nyköping i hamn under torsdagen.

– 300 platser tog slut på två veckor och vi hade lika många till som ville komma. Så det är lite märkligt att självmord å ena sidan fortfarande är tabu, men att det å andra sidan finns ett stor intresse för kunskap, avslutar Charlotta Skålén, projektledare landstinget i Sörmland.

Hon tror att det kan hänga ihop med våra egna rädslor samtidigt som vi faktiskt vill kunna göra mer än vi gör idag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förebygga självmord

Mer i ämnet