Saimer Haydar på väg till Migrationsverket för att försöka få tillbaka sitt pass. Foto: SVT

Återvändare blir kvar i Sverige i väntan på sina pass

Uppdaterad
Publicerad

Asylansökande som vill lämna Sverige kan få vänta i veckor på att få tillbaka sina pass, och tvingas därför vara kvar i Sverige. Anledningen: Migrationsverket kan inte hitta passen.

Saimer Haydar är från Syrien. Han får hjälp av volontären Lina Färnlöf eftersom han har tappat bort sin familj och vill åka och leta efter den i Turkiet.

Blir kvar i Sverige mot sin vilja

– Jag ska leta efter dem. Fråga var de var och var de är nu, säger Saimer Haydar.

Återvändarna

Och sen?

– Jag vill återförenas med dem. Bara gud vet var de är.

Missa inte: SVT har gjort en dokumentär som dyker ned i varför flyktingar återvänder efter att ha riskerat liv och offrat förmögenhet

Alla som söker asyl i Sverige måste lämna ifrån sig sina pass. Saimer behöver ta tillbaka sin asylansökan för att få tillbaka sitt pass, så att han kan resa tillbaka till Turkiet.

Efter lång väntan visar det sig att Migrationsverket inte kan hitta Saimers pass. Så han blir kvar i Sverige mot sin vilja.

”Lådor proppfulla med pass”

Lina Färnlöf ringer Migrationsverket upprepade gånger för att fråga hur det går med passet.

– Jag ska försöka att hitta passet, om det nu finns här hos oss. Som du kan tänka dig är det ganska... Det är liksom lådor proppfulla med pass, men jag ska försöka gå igenom dem, säger en handläggare under ett av samtalen med Lina Färnlöf.

Lådor proppfulla med pass alltså. På enheten i Märsta som det här samtalet gällde uppskattar handläggaren att det finns ett tusental pass, men exakt hur många som behöver gås igenom vet han inte.

Svårt att hitta

Enhetschefen för id-enheten på Migrationsverket är något mildare i sin beskrivning.

– Beroende på hur man registrerat och var man ligger i den processen så kan det vara svårt att hitta i vilket säkerhetsskåp som id-handlingen ligger innan det har skickats iväg till centrala arkivet, säger enhetschefen Jan Westmar.

Saimer Haydar väntar fortfarande en och en halv vecka efter att han har tagit tillbaka sin asylansökan, och han börjar bli otålig. Han har fortfarande inte hört något från sin familj.

”Trodde inte det skulle bli så här”

– Jag trodde inte att det skulle bli så här. Jag trodde att det skulle ta två, tre dagar innan de lämnar tillbaka mina papper, säger Saimer Haydar.

Det tar 10 eller 11 dagar för Saimer att få tillbaka passet, beroende på hur man räknar. Men enhetschefen för id-enheten, Jan Westmar, tycker att man måste ha förståelse för att det kan ta längre tid på grund av att Migrationsverket har så mycket att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Återvändarna

Mer i ämnet