Botkyrka – klimatsmartast i länet

Uppdaterad
Publicerad

Botkyrka är den klimatsmartaste kommunen i Stockholms län, enligt Naturskyddsföreningen. Stora satsningar på solceller och elbilar är del av anledningen.

Idag måndag inleds FN:s stora klimattoppmöte i Paris där man ska enas om ett nytt globalt klimatavtal. Men även på lokal nivå kan man göra skillnad för att minska utsläppen.

Ambitiöst klimatmål

Naturskyddsföreningen har därför undersökt vad Stockholmskommunerna gör – och där sticker en kommun ut.

– I Stockholm tycker vi att Botkyrka utmärker sig som en kommun i framkant. De har satt ett ambitiöst klimatmål att vara fossilfria år 2030, ett mål som vi tycker att Sveriges regering borde ta efter. Om hela världen agerade som Botkyrka hade vi varit på god väg att faktiskt nå klimatmålen, säger David Kihlberg, sakkunnig klimat på Naturskyddsföreningen.

Läs mer: Så har Botkyrka jobbat för att bli bäst i länet

Botkyrka kommun har de senaste åren installerat totalt 650 kvadratmeter solceller, bland annat på Fittjabadets tak. De har även en vegetarisk dag i veckan i skolor och förskolor och alla kommunala fordon – 175 stycken – kan drivas med förnyelsebar energi.

Läs mer: Botkyrka också bäst på klimatanpassning

M: Stjäl fokus från sociala problem

Men med stort fokus på klimatfrågan, finns det risk att andra viktiga frågor överskuggas anser den politiska oppositionen i Botkyrka.

– Det är klart att vi vill att man ska ha ett klimatfokus och jobba med miljöfrågor, men jag och många andra upplever det som att det har tagit lite för mycket fokus från sociala problem i vår kommun som vi behöver komma till rätta med, till exempel en mer omfattande organiserad brottslighet, bilbränder och social oro. Sådana allvarliga saker som drabbar människor, säger Jimmy Baker (M), oppositionsråd Botkyrka.

Finns det risk att klimatfrågan tar fokus från viktiga frågor i Botkyrka?

– Tvärtom, säger kommunalrådet Dan Gahnström (MP) och fortsätter:

– Alla andra verksamheter måste vara en del i klimatarbetet. Det blir inte besvärligare att utföra någonting bara för att man gör det på rätt sätt, säger Gahnström.

Så klimatmaxar Botkyrka

  • Har ett av de mest ambitiösa klimatmålen av alla Sveriges kommuner. Målet är att Botkyrka kommun som organisation ska vara fossilbränslefri senast 2015 och som geografiskt område senast 2030. Botkyrkas klimatmål – en verklig föregångare!
  • Har en vegetarisk dag i veckan i skolor och förskolor. Erbjuder en vegetarisk rätt alla dagar.
  • Arbetar med att minska matsvinnet och samordna livsmedelstransporterna. Transporterna drivs med 100 procent biogas och biodiesel (HVO).
  • Har investerat i egna solceller. Solcellerna sitter på kommunala fastigheter: en skola, en förskola, en simhall och ett äldreboende. En solkarta har tagits fram som ett stöd för fastighetsägare som är intresserade av att producera ”egen, förnybar, ren, tyst och evig energi”.
  • Botkyrka kommun har inrättat en bilpool med miljöbilar som kan användas av både medborgare och anställda i kommunen.
  • Kommunen satsade tre fjärdedelar av sin infrastrukturbudget 2014 på gång, cykel- och kollektivtrafik.
  • Hela kommunens fordonsflotta på 175 fordon kan drivas med förnybara bränslen, men biogasbilarna kan också tankas med bensin vilket sker ibland.

Källa: Naturskyddsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.