Foto: Stina Eklund

En död och flera skadade efter brand på Sveavägen

Uppdaterad
Publicerad

En person är död och flera har skadats efter en kraftig brand som bröt ut i en lägenhet på Sveavägen under söndagen. Det är ännu oklart vad som orsakat branden.

Larmet kom strax efter klockan tio på söndagsförmiddagen. Flera vittnade om en kraftig svart rök från ett fönster i den fastighet där branden brutit ut.

En 90-årig kvinna som bodde i lägenheten avled av sina skador. Ytterligare åtta personer, varav två barn, fördes till sjukhus med rökskador.

En del av Sveavägen spärrades av under räddningsarbetet.

– Räddningstjänsten fick forcera in alla dörrar för att söka igenom trappen, alla lägenheter är rökskadade och ingen kan bo där under natten, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen.

”Avancerad livräddning”

Det var en våldsam brand med kraftig rökutveckling och häftigt brandförlopp, enligt räddningstjänsten.

– Vi har utfört avancerad livräddning, säger räddningsledare Mats Körner till SVT Nyheter Stockholm.

Räddningen av de boende i huset var dramatisk. Ett 30-tal personer evakuerades. Flera människor hämtades ned från balkonger eftersom de inte kunde ta sig ut genom det rökfyllda trapphuset. En uppsamlingsplats upprättades i närheten.

Spridningsrisk

Strax efter lunch kunde räddningstjänsten få kontroll över branden. Branden var svårsläckt eftersom det rörde sig om ett gammalt hus med byggmaterial som försvårade arbetet.

Insatsen pågick under stora delar av dagen. Området kring den brandskadade fastigheten var fortsatt avspärrat under lördagseftermiddagen. Så småningom kunde trafiken släppas på igen.

– Vi blir kvar i åtskilliga timmar till med folk på plats för att ha kontroll över det här, sade räddningsledare Mats Körner vid lunchtid.

Vad som orsakat branden är oklart. Ingen av de boende i trappuppgången där lägenhetsbranden startade kommer att kunna återvända under lördagen, enligt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.