Cykeltävling skapar konflikt med museum

Uppdaterad
Publicerad

På söndag spärras stora delar av innerstan och flera vägar runtom i hela i länet när ett stort cykellopp går av stapeln. Och den sena informationen har nu skapat en konflikt.

På Gärdet pågår förberedelserna för fullt inför Stockholms första stora cykeltävling – Velothon – en 16 mil lång tävling med över 3.000 deltagare.

På andra sidan Gärdet förbereds det också. Tekniska museet laddar inför sin viktigaste helg i år med nya utställningen Megamind i centrum.

Cykeltävling skapar konflikt

Men det var först i början av veckan som de fick reda på vad som skulle ske i stan på söndag – något som nu ställer till problem då vägen till museet stängs av.

Museum oroliga för att tappa besökare

– Vi hade inte hört talas om det här loppet förrän i början av veckan, och det är nu i övermorgon. Vi har inte haft en chans att kunna förbereda våra besökare på det härinte haft en chans att kunna planera vår verksamhet utifrån det här. Bara söndagen för oss är värd ungefär 700.000 kronor.

Det är Dag Hammarskjölds väg och Djurgårdsbrunnsvägen som går ut till museiparken som kommer att stängas av på söndag, och det är också det som konflikten handlar om, eftersom det är den vägen som leder fram till Tekniska Museet, Etnografiska Museet och Sjöhistoriska museet.

På Tekniska museet är man bekymrade och oroliga över att inga besökare kommer att kunna ta sig dit och se deras nya utställning. De skriver i ett brev till Stockholm stad att de kommer kräva ekonomisk ersättning om det blir förluster på söndag.

Arrangören har ansvaret

Enligt evenmangstillståndet så är det arrangören Velothon som har ansvar för att se till att vägar är framkomliga och att informera berörda parter om avspärrningarna. Det tycker Velothon att de har gjort.

– Via Djurgårdsförvaltningen som äger marken har under april berättat att vi vill genomföra det här loppet, sedan har Kungliga Djurgårdsförvaltningen via sin intresseorganisation två gånger informerat om det här. Sedan vet inte jag som har hänt, men tyvärr verkar inte informationen ha kommit ut till de här berörda museerna, säger Carl-Henric Stjerna, arrangör på Velothon.

Det som sägs i inslaget om busslinjerna och amfibiebussen istämmer nte längre. För korrekt information besök tekniskamuseet.se eller SL.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cykeltävling skapar konflikt

Mer i ämnet