Cykeltunneln löper parallellt med Citybanan. Foto: SVT

Rekordlång cykeltunnel kan knyta ihop Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Tänk dig att kunna cykla från Södermalm till Vasastan utan att möta en enda bil. Det kan bli verklighet om arbetstunneln som löper parallellt med Citybanan görs om till en cykelpendlarväg.

Flera meter under markytan pågår arbetet med Citybanan. Parallellt med Citybanan ligger en arbetstunnel. Det är den som Trafikverket nu utreder om det går att göra om till en cykelväg.

– Den tunneln vi står i nu använder vi idag som en transporttunnel, säger Peter Kågas som är maskinist i byggandet av Citybanan.

Kan bli världens längsta

Som tidningen Mitt i har skrivit så kan tunneln med sina 4,1 kilometer bli världens längsta cykeltunnel om den blir verklighet.

– När man gör sådana här stora arbeten under mark så gör man även arbetstunnlar som faktiskt fylls igen. Det känns också dumt att inte titta på möjligheten att utnyttja dem, säger Helena Sundberg som är regionchef på Trafikverket.

Om det blir en cykeltunnel säger Helena Sundberg att de som arbetspendlar normalt gör det på för- och eftermiddagen. Därför kommer övriga tider sannolikt att vara stängd för servicearbeten på citybanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.