Foto: TT

Döms för falskt bombhot mot flyg – igen

Uppdaterad
Publicerad

En man uppgav falskt att det fanns en bomb på ett SAS-flygplan vid Arlanda flygplats i juni, vilket ledde till ett stort säkerhetspådrag. Nu döms han till nio månaders fängelse för flygplatssabotage, det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Mannen som är i 50-årsåldern nekar till brott och hävdar att han bara framfört sin oro om information han tagit del av.  Men det är inte första gången han orsakat stora problem i flygtrafiken.

Mannen har tidigare dömts för bombhot mot flygtrafik och ska då ha uppgett att han kommer fortsätta begå liknande brott. Det var förra året som ett annat plan tvingades nödlanda på Landvetter sedan mannen sagt att det fanns en bomb ombord. Varken då eller i juni i år fanns sprängämnen ombord.

Dömd kapare

Mannen som är rysk medborgare är även tidigare dömd för att år 1993 ha kapat ett ryskt passagerarplan som tvingades flyga till Arlanda.

Nu döms mannen till nio månaders fängelse för flygplatssabotage och utvisning. Han ska även betala närmare 33.000 kronor i skadestånd till SAS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.