Akademikerförbundet: Hot och våld riskerar rättsäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Ingen person har gripits efter brandattentaten i fyra socialsekreterares hem igår natt. Akademikerförbundet menar att det finns en risk att hot och våld kan påverka rättssäkerheten på sikt.

Socialsekreterare har under de senaste veckorna varit hårt drabbade av hot och våld från klienter som inte anser sig rätt behandlade.

– De senaste händelserna där man verkligen går mot hot och våldsamma handlingar, det är en situation som är helt oacceptabel, säger Heike Erkers ordförande för Akademikerförbundet SSR.

Attacker mot socialtjänsten

Flera drabbade

I Botkyrka sitter fyra personer häktade efter att brandattentat mot tre socialtjänstkontor. Natten mot igår hände det igen. Då utsattes fyra socialsekreterare som jobbar på socialförvaltningen med upptagningsområde Enskede-Årsta-Vantör för brand- och skadegörelseattentat i sina hem.

– Över tiden har det varit så här, det är alltid en tuff situation för socialtjänsten. Man jobbar med de frågor som är svårast, med människor som har det tuffast i livet. Men som det är nu har det aldrig varit, säger Heike Erkers.

7 av 10 vill byta jobb

En rapport från fackförbundet Akademikerförbundet SSR visar att sju av tio socialsekreterare vill byta jobb. Bland annat på grund av hög arbetsbelastning, stor personalomsättning och hot från klienter. Heike Erkers är bekymrad över den senaste tidens hot.

– Det kan leda till att det finns ett misstroende mot socialtjänsten. Men det kan också leda till att det påverkar yrkeskåren att våga ta de rätta beslutet, för att man är rädd för sina egna liv. Då är vi riktigt, riktigt farligt ute, säger Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker mot socialtjänsten

Mer i ämnet