Meteorolog Joel Mellin tittar på satellitbilderna för att se hur halkan blir i veckan i Stockholm.

Halkvarning i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Det gäller att ta det försiktigt på vägarna, minusgraderna och den fuktiga luften i Stockholmstrakten gör att det blir halt idag och imorgon, på torsdag kan det bli ännu värre med snöblandat regn.

Idag varnar meteorolog Joel Mellin för lokal frosthalka i Stockholms län, framför allt nära vatten och på broar. Imorgon väntas halkan bli mer allmän, det vill säga att det troligen är halt överallt.

Frosthalkan uppstår när vi har minusgrader och fuktig luft.

– Vattenångan i luften blir till is, säger meteorolog Joel Mellin. Ett tips för att veta hur halt det är på vägarna, är att ju mer och hårdare man måste skrapa rutorna på bilen, desto mer is är det också på vägen.

Snö och slask senare i veckan

På torsdag väntas nederbörd som troligen börjar på morgonen med snö eller snöblandat regn för att sedan övergå i regn, och då kan det bli mycket besvärligt underlag med en olyckstyngd trafikmorgon.

Helt annat väder väntas till helgen, det blir mycket varmt för årstiden, mellan fem och tio plusgrader.

– Att det blir mildare är en mycket säker prognos, säger Joel Mellin.

Hur blir det då med vädret på julafton?

– Ja, det är en mycket osäkrare prognos, men som det ser ut nu så blir det inte snö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.