Foto: TT

Ingen förundersökning om vapenbrott vid U2-konserten

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen förundersökning om vapenbrott eller tjänstefel efter den inställda U2-konserten i söndags. En person tog sig in i Globen med skjutvapen, och det är fortfarande oklart om personen är polis eller ej.

Chefsåklagare Håkan Roswall vid Särskilda åklagarkammaren har beslutat att inte inleda förundersökning om varken vapenbrott eller tjänstefel mot den pistolbeväpade personen som tog sig in på arenan i söndags.

Enligt åklagaren är det okänt om den aktuella personen verkligen är polis.

U2-Globen

– Skulle personen vara polis så är det inträffade ändå inget brott eftersom vapenlagen inte gäller för statens vapen. Inpasseringen vid Globen har inte skett vid myndighetsutövning vilket är grundkravet för att tjänstefel ska kunna föreligga, konstaterar Håkan Roswall.

Handläggningen av polisanmälan lämnas nu tillbaka till Stockholmspolisen. I ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen skrev polisen att mannen misstänks vara polisanställd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

U2-Globen

Mer i ämnet