Landstinget satsar på ambulansflyg

Uppdaterad
Publicerad

Ett sammarbete mellan flera landsting.

Nu ska Stockholm tillsammans med Luleå, Umeå, Göteborg och Uppsala äga sex stycken ambulansflygplan. Priset för de sex flygplanen är 300 miljoner kronor.

– De ska både ta sjuka patienter på det sätt som görs i dag, och vissa av planen ska användas för organtransporter, säger Anders Sylvan, landstingsdirektör i Västerbotten och ordförande för den styrgrupp som fattat beslutet.

Tar lån

Rent formellt ska nu respektive landstingfullmäktige fatta beslut om att bilda kommunalförbundet ”Svenskt ambulansflyg” nästa år. Förbundet ska driva ambulansflygverksamheten och äga planen, som beräknas kosta 50-60 miljoner kronor styck. Förbundet tar också lån för att bekosta flygplanen.

– Det ska vara en prestanda som är jämförbar med ett privatjet för sex-sju personer, alternativt med turboproppmotor. Det ska ha en viss räckvidd och flyghastighet, det finns tre-fyra olika att välja på, säger Sylvan.

Idag är det andra aktörer som kör flygtransporterna men nu hoppas landstingen på att kunna minska kostnaderna och alltid ha flyg tillgängliga.

Planen är tänkta att kunna lyfta 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.