Arkivbild Foto: Johan Nilsson / TT

Man dog vid utvisning på Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

En man avled på tisdagen i samband med att han skulle utvisas från Sverige på ett plan från Arlanda flygplats. Enligt Kriminalvården förlorade han medvetandet vid ett ingripande då han satt med midjefängsel i flygplansstolen.

– Man försökte hålla kvar honom i flygplansstolen, säger Johan Mellbring, chef för nationella transportenheten vid Kriminalvården.

När mannen förlorade medvetandet avbröts utvisningen och mannen fördes ut ur flygplanet.

– Mannen var vid liv, så vitt vår personal kunde bedöma, när han togs ut ur planet, säger Johan Mellbring.

Den medvetslöse mannen transporterades med Kriminalvårdens fordon till Karolinska sjukhuset i Solna där dödsfallet konstaterades.

Förundersökning om tjänstefel inledd

Åklagaren har inlett en förundersökning rörande tjänstefel, men enligt Mellbring har ännu ingen delgivits misstanke. De personer som var med vid utvisningen har hörts upplysningsvis. Polisen har inlett en dödsfallsutredning och även Kriminalvården gör en utredning om händelsen.

Eftersom den avlidnes anhöriga ännu inte är underrättade vill Kriminalvården inte gå ut med närmare uppgifter om mannen eller om till vilket land han skulle utvisas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.