Mer jobb och bättre hälsa för utrikes födda

Uppdaterad
Publicerad

Nya siffror från SCB visar att sysselsättning, hälsa och inkomstutveckling bland utrikes födda i Stockholmsregionen går åt rätt håll.

Enligt ny statistik från SCB för tioårsperioden 2004-2013 är utrikes födda i Stockholms län i högre grad sysselsatta nu än fär tio år sedan. Skillnader i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda har minskat över tioårsperioden.

Stockholms Handelskammare menar att Stockholm driver integrationen framåt i landet.

– Det är inte svårt att förstå att deltagande på arbetsmarknaden är viktigt för integration. Stockholms växande företag som letar efter arbetskraft borgar för en förbättrad integration. Men då måste det skapas en bättre fungerande bostadsmarknad som förenklar för människor att flytta till Stockholmsområdet, säger Maria Rankka, VD Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Bättre hälsa men sämre skolresultat

SCB:s undersökning visar också att årsinkomsterna har blivit högre för utrikes födda senaste tio åren, sjukdagarna har minskat för alla grupper medan skolresultaten har försämrats. År 2004 nådde 71,6 procent av utomeuropeiskt födda behörighet till gymnasieskolan. År 2013 har den siffran fallit till 65,8 procent.

– Akilleshällen är de svaga skolresultaten. Här måste politiken arbeta för att återupprätta läraryrkets status och större fokus på kunskap och bildning, säger Maria Rankka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.