Hemhjälp tog över 90-årings hus

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar rättegången mot ett par som ska ha flyttat in hos en 90-årig kvinna, tömt hennes konto, tagit emot hennes barndomshus som gåva, sålt huset, och sedan mot kvinnans önskan flyttat henne till ett vårdhem.

– Detta är ett mycket unikt fall både vad det gäller det stora belopp som det rör sig om och tillvägagångssättet, berättar kammaråklagare Staffan Edlund.

Enligt åtalet upprättades kontakten mellan 90-åringen och mannen då han var anställd av Attendo och främst var hemhjälp till kvinnans äldre syster som var svårt sjuk. Då systern avled 2011 drabbades den 90-åriga kvinnan av en depression och det är nu som mannen börjar vistas hos kvinnan även på fritiden.

Attendo reagerade på detta beteende och hänvisade till sin policy att en anställd inte ska umgås med en brukare privat för det anses oetiskt. Inte långt därefter upphör mannens anställning hos Attendo. Mannen, hans fru och barn flyttade efter det här in hos kvinnan.

Får en generalfullmakt

När en ny god man ska utses vill 90-åringen att det ska bli den förre detta Attendoanställda mannen eftersom hon litar på honom och känner sig trygg med att ha honom och hans familj inneboende, trots att andra alternativ presenteras för henne.

Men mannen har betalningsanmärkningar och får inte bli god man. Istället upprättas en generalfullmakt vilket ger mannen full kontroll på kvinnans ekonomi. Under två och ett halvt års tid minskar kvinnans ekonomiska tillgångar från nära två miljoner till cirka 100.000 kronor i tillgångar och 100.000 kronor i skulder.

– Om man jobbar inom hemtjänsten från man inte ta emot några gåvor från den man jobbar hos. Mutlagstiftningen fungerar så att man får varken ta emot gåvor före, under eller efter att man haft en sådan anställning, förklarar kammaråklagare Staffan Edlund.

Skänkte bort sitt hus

Hösten 2013 skänker 90-åringen sitt barndomshem till mannen genom ett gåvobrev och i samband med det upprättas ett testamente kring överlåtelsen, med flera krav bland annat att 90-åringen ska få bo kvar resten av sitt liv. Men i juni 2014 säljs fastigheten för fem miljoner kronor, och kvinnan flyttas till ett vårdhem i väntan på att flytta in i en ny bostad.

I juli 2012 inkommer den första orosanmälningen till stadsdelsförvaltningen i Älvsjö och fram tills händelsen polisanmäls juni 2014 har anmälningarna blivit ett tiotal. Då polisen gör tillslag i augusti har fastigheten redan sålts.

Kvinnan har varit i en beroendeställning till paret i bara på grund av att mannen arbetat för ett hemtjänstbolag utan även för att hon som person alltid behövt hjälp från andra och inte levt ett självständigt liv.

Paret är åtalade för grovt tagande av muta, trolöshet mot huvudman, penninghälleri samt ocker.

INSLAG

Videomaterial har plockats bort då innehållet utsågs utgöra intrång i privatliv. Detta efter ett beslut av Granskningsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.