Nackaungdomar gör antiknark-musikvideo

Uppdaterad
Publicerad

Som en del av det drogförebyggande arbetet i Nacka har kommunen get ungdomar i uppdrag att göra filmer och musik. ABC träffade dem under inspelningen av deras musikvideo.

Att våga drömma och våga tro på sig själv. Det är budskapet i låten som ungdomarna från Nackas nattvandrare – Polarna Nacka – idag spelar in musikvideon till. De hoppas att låten ska inspirera Nackas unga till att avstå från droger.

– Vi vill påverka ungdomar där ute för att de inte bara ska lära sig det negativa med att ta droger, utan även det postiva med att inte ta det och tänka på sin framtid, säger Nardos Tekle.

Ungdomarna har tidigare gjort filmer som belyser fördelarna med att inte ta droger. Hela projektet går under namnet #STARKUTANKNARK.

Andelen som använt narkotika över länsgenomsnittet

En enkät från förra året visar att narkotika-användandet i Nacka ökar, och kommunen ligger över länets genomsnitt. 39 procent av killarna i gymnasiet – och 29 procent av tjejerna – har använt droger.

– När jag var yngre så såg man inte så mycket droger, det var mest alkohol, men nu på senare tid ser man mer knark också.

– Målsättningen är att det här arbetet ska vara en del för att sänka droganvändandet men också stärka de ungdomar som inte använt narkotika, säger projektledaren från Nacka kommun, Marie Haesert.

Når ut till ungdomar genom ungdomar

Ungdomarna är nattvandrare, och har fått uppdraget att göra filmerna och musiken, av kommunen.

– De jobbar ute på fältet och träffar andra unga. För många ungdomar är de en förebild, säger Marie Hesert.

Pardeep Singh förklarar hur deras arbete ser ut.

– Vi går runt och kollar så alla mår bra. Vi åker runt till fritidsgårdar. Vi har våra egna mobiltelefoner om någon behöver hjälp, behöver skjuts hem eller om deras kompis är full, säger Pardeep Singh.

Nattvandrarna hoppas att deras projekt kan hjälpa andra ungdomar.

ABC: Tror ni att det här kommer hjälpa ungdomar i Nacka?

Om man verkligen tar åt sig av meddelandet och förstår det så kommer förhoppningsvis hjälpa dem, säger Nardos Tekle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.