En neonskylt kan också göras om till en LED-skylt vid en renovering.

Neonstaden blir LED-City

Uppdaterad
Publicerad

Kultklassade neonskyltar i Stockholm byts nu ut mot LED-belysning, betydligt billigare i drift och mer miljövänligt.

Neon är den klassiska ljuskällan i skyltar, från tidigt 1900-tal och fram till för bara några år sedan. Idag har branschen förändrats och man har mera gått över till LED-teknik istället.

– Det finns en miljöaspekt i det såklart, neonrör har kvicksilver i sig och LED har inte det. Och LED har mycket lägre energiåtgång. En gammal traditionell neonskylt är NK-klockan, som vi för ett år sedan bytte ut neonrören till LED istället, säger Magnus Näslund, vd Fokus Neon.

Klassiska ljusskyltar, en kulturskatt

Stomatolskylten är Sveriges första och äldsta fungerande rörliga ljusreklam. Den sattes upp 1909 på gamla Katarinahissen vid Slussen, men flyttades och är sedan 1933 placerad på fastigheten Klevgränd 1.

Det finns ingen lagstiftning som kan hindra klassiska skyltar från att skrotas. Därför är skyltar som Stomatol hotade.

Lysande skylt

I ett försök att rädda gamla skyltar har Stockholms Stadsmuseum sin årliga tävling ”Lysande skylt”, som ett sätt att visa sin uppskattning till de som äger och vårdar klassisk ljusreklam.

Läs mer: Om året skyltvinnare och om tävlingen

Och nyligen utsågs hälsokostbutiken Eko Wera som vinnare.

”Genom ett sinnrikt bokstavsbyte, från Sko Wera till Eko Wera är skylten är ett lysande exempel på hållbart återbruk”,  står det bland annat i juryns motivering.

– Jag tittade noga på skylten och då såg jag att, tar jag bort “S:et” så kan jag sätta dit ett “E”. Då blir det faktiskt “EKO”, en bokstav och det var bra. Det är jättemånga som kommit in i butiken och tackat och tyckt det var roligt att jag har bevarat skylten, säger Lena Munther, ägare till butiken Eko Wera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.