Rinkeby bibliotek prisades

Uppdaterad
Publicerad

Rinkeby bibliotek är Årets mångspråkiga bibliotek 2015. Det avslöjades på Botkyrka internationella bokmässa.

Tolv bibliotek var nominerade som årets vinnare till hederspriset Årets mångspråkiga bibliotek. Biblioteket i Rinkeby vann.

Priset delas ut till det bibliotek som på ett bra sätt har utvecklat mångspråkig biblioteksverksamhet i nya riktningar. Under fjolåret har bilbioteket i Rinkeby arbetat aktivt med medier, skyltning och omplaceringar i rummet. Dessutom bjuds nobelpristagaren i litteratur varje år in till biblioteket.

– Ett barn föds med 100 språk och berövas 99 av dem. Uttalandet taget från Reggio Emiliapedagogiken speglar en djup respekt för barns sätt att uttrycka sig. Men också ett synsätt där det finns ett extra värde i olikhet. Så är det också med våra talade och lästa språk. En mångfald av språk och uttryck är en rikedom i ett samhälle. Och jag är så stolt över det arbete som bedrivs dagligen i Rinkeby bibliotek! Det berikar oss alla, säger Katti Hoflin, stadsbibliotekarie, i ett pressmeddelande.

Motivering

I Rinkeby är biblioteket ett friskt pumpande hjärta i lokalsamhället, med många och åter många stambesökare. Här erbjuds en omfattande programverksamhet med aktiviteter nästan dagligen, och olika aktörer är inbjudna att vara arrangörer eller medarrangörer.

Personalen besitter kompetensen att skapa relationer i mötet med besökare, såväl som i nätverk med skolor och medborgarkontor.

Den verksamhet som eldsjälar genom åren stått för och fortsätter att skapa, har satt Rinkeby på kartan till och med för Nobelpristagare, men ännu viktigare är alla de barn som på biblioteket får mod att uttrycka sig. Språket är i centrum för alla åldrar, om det så gäller litteratur på ett modersmål, tvåspråkiga böcker, språkkurser eller aktiviteter som språkkafé eller sagostunder. Behoven hos invånarna är motorn.

– Alla medarbetare på Rinkeby bibliotek arbetar verkligen hårt för att biblioteket ska vara Rinkebybornas bibliotek. Här finns böcker på många olika språk, språkkaféer och läsecirklar och vi jobbar i nära samarbete med lokalsamhället. Vi är verkligen stolta över vårt bibliotek och otroligt glada för priset! säger Britta Palm, enhetschef för Rinkeby och Tensta bibliotek, i en kommentar.

Tidigare pristagare

Tidigare pristagare är Fisksätra bibliotek (2011) och Öxnehaga bibliotek (2013). I juryn ingår representanter från Bibliotek Botkyrka, Internationella biblioteket, Kungliga biblioteket och Svensk Biblioteksförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.