Rullstolsburen simmar till Åland

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska Aron Anderson simma ungefär 45 kilometer från Grisslehamn till Åland – utan att använda benen. Han räknar med att vara i vattnet under cirka 15 timmar i 15- till 16-gradigt vatten.

När Aron Anderson var nio år opererades han för cancer och hamnade i rullstol.

Nu ligger han i hårdträning. Sträckan mellan Åland och svenska Grisslehamn är nästan 30 kilometer längre än han någonsin simmat förut.

Började simma för ett år sedan

– Jag började simma förra året inför Vansbrosimmet så jag har simmat i drygt ett år. Så egentligen är jag nybörjare, säger Aron Anderson.

Benen sjunker och bromsar Aron Anderson när han simmar. Därför måste han kompensera med armstyrka och simma snabbt för att benen ska flyta upp.

Kommer att bli kallt

– Den största utmaningen blir att hålla värmen under simningen för det kommer att bli kallt. Vattnet är bara ungefär 15-16 grader. Att ligga i det under 15 timmar är en väldigt stor utmaning, säger Aron Anderson.

2013 blev Aron Anderson den första människan i rullstol att bestiga Kebnekaise. Därefter har han bland annat bestigit fler berg, åkt Vasaloppet och cyklat till Frankrike.

”Ett av de hårdaste projekten”

– Jag tror att det här kommer att bli ett av de hårdaste projekten jag har gjort eftersom man inte kan stanna och vila. När jag går upp på ett berg kan jag slå upp ett tält och vila en natt om jag behöver. Det kan jag inte göra i havet, säger Aron Anderson.

Äventyren har blivit ett sätt att samla in pengar till barn med cancer. Den här simturen hoppas han ska generera 100 000 kronor till barncancerfonden.

– I grunden hamnar min motivation mycket om att utmana mig själv och se vad som är möjligt. Jag vet att det här kommer att bli precis på gränsen, säger Aron Anderson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.