Tomas Brytting, professor i organisationsetik

”En tragedi för honom som person”

Uppdaterad
Publicerad

SL-chefen Anders Lindström döms för att ha stulit en korthållare. Han döms att betala drygt 5000 hongkongdollar i böter, vilket motsvarar drygt 5,300 kronor.

– Jag ser inte att jag medvetet haft en vilja att snatta eller stjäla den här korthållaren, sa SL:s vd Anders Lindström till SVT Nyheter Stockholm i fredags.

Men domstolen i Hongkong tyckte annorlunda. När rättegångsförhandlingarna avslutades vid 10.45-tiden, svensk tid dömdes Anders Lindström för stöld.

SL-vd misstänkt för stöld

– Han döms för stöld och ska betala 5.000 hongkongdollar, säger Aftonbladets fotograf på plats.

”En tragedi för honom”

– Vi har nåtts av beskedet. I första hand känner vi för Anders. Det är en tragedi för honom som person, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på SL.

Det är ännu oklart om Anders Lindström får sitta kvar som vd framöver.

– Jag kommer att träffa Anders Lindström i morgon och då får vi avgöra hur vi går vidare, säger Toivo Heinsoo, landstingsdirektör i Stockholms läns landsting.

Frågan är om fortroendet rubbats

​Vad är det som kommer att avgöra om han får sitta kvar som vd?

– Det är en sammanvägd bedömning kring på vilket sätt som hans förtroende har rubbats, respektive hur det påverkar vår organisation.

Vad är det i mötet med Anders Lindström som du förväntar dig få veta?

– Jag vet inte om det kommer komma fram så mycket nya fakta, däremot behöver vi diskutera själva händelsen och på vilket sätt det påverkar hans möjligheter att verka som chef på trafikförvaltningen.

– Det är klart att alla människor kan begå misstag. Beroende på hur stort misstaget är och beroende på hur det påverkar kommande tjänsteutövning, får man dra slutsatser av det hela, säger Toivo Heinsoo.

Uppsåt eller inte avgörande

Enligt Tomas Brytting, professor i organisationsetik på Ersta Sköndal högskola, kan det komma att bero på om det fanns ett uppsåt bakom Lindströms stöld.

– Det är avgörande. Han förnekar uppsåt, jag är villig att tro honom. En gång är ingen gång, det kan ha varit någon typ av distraktion, säger Brytting.

Enligt honom, kompliceras Anders Lindströms stöld av att SL sedan länge varit aktivt i sina försök att stoppa plankning i kollektivtrafiken.

– Det är lite genant. Man bygger upp både grindar och annat, samtidigt har man en chef som blir fälld för stöld. Det är klart att det går att dra en medial poäng av det, och det kan störa förtroendet.

SL:s vd Anders Lindström var på affärsresa tillsammans med två tjänstemän på Trafikförvaltningen för att besöka MTR. Han är avstängd från sin tjänst tillsvidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SL-vd misstänkt för stöld

Mer i ämnet