SL:s vd stängs av från sin tjänst

Uppdaterad
Publicerad

SL:s vd Anders Lindström greps vid flygplatsen i Hongkong misstänkt för stöld. Rättegångförhandling sker under fredagen.

Anders Lindström, förvaltningschef för trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting och vd för SL, var i Hongkong på affärsresa hos MTR som driver tunnelbanan i Stockholm. Storstockholms Lokaltrafik (SL) bekräftar nu att att han har gripits, och att han tills vidare ”skiljs från sin tjänst”.

– Intill dess att den rättsliga processen är klar, eller att vi på annat sätt får klarhet i vad som har hänt har jag beslutat att tills vidare skilja Anders Lindström från sin tjänst, säger landstingsdirektören Toivo Heinsoo i ett pressmeddelande.

SL-vd misstänkt för stöld

Frigiven mot borgen

SL-direktören har släppts mot borgen i väntan på att misstankarna prövas. Det sker under en rättegångsförhandling under fredagen.

– Det har varit en fruktansvärd upplevelse för mig. Det är första gången i mitt liv som jag har känt mig som en kriminell, säger han till DN.

Har anlitat advokat

Enligt Tegel har generalkonsulatet varit i kontakt med mannen. Han ska också ha anlitat en advokat.

Hongkongpolisen uppger för Dagens Nyheter att mannen misstänks ha stulit en korthållare i en butik på flygplatsen.

Skyller på slarv

Anders Lindström menar att slarv lett till att han misstänks för stöld.

– Jag tänkte köpa en plånbok och stoppade den i fickan. Sen glömde jag betala, säger han.

– I de kontakter vi har haft har han redogjort för att det är en försumlighet från hans sida som har lett till den här situationen, säger landstingsdirektör Toivo Heinsoo.

Kristoffer Tamsons (M) som är trafiklandstingsråd och ordförande i SL vill i nuläget inte kommentera händelsen.

– Vi kommer inte i detta läget inte kommentera pågående rättsprocess utan hänvisar till landstingsdirektören Toivo Heinsoo, säger Claes Wersäll som är Tamsons presssekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SL-vd misstänkt för stöld

Mer i ämnet