Foto: TT

Sorg i Upplands-Bro efter flickans död

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan i Upplands-Bro uppmärksammar sjuåringens död under söndagens gudstjänster. – Vi har ljuständning och bön, reflektion och samtal, säger kyrkoherde Ann-Charlotte Träisk.

– Vi har andra tankar om hur vi ska följa upp det sedan, för att finnas till hands för de församlingsbor som är sorgsna och berörs av det här tragiska.

Kommunens stödgrupp har varit i kontakt med närstående till flickan, enligt Maria Johansson, tillförordnad kommunchef i Upplands-Bro.

7-årig flicka misstänkt mördad

– Våra tankar går självklart till närstående och berörda, säger hon.

Stödgruppen finns också tillgänglig för andra som behöver stöd utifrån händelsen. Även flickans skola är inkopplad.

– Det är ju sommarlov nu men självklart har vi tagit de nödvändiga kontakterna med skolan, säger Maria Johansson.

Ovanligt med barnamord

Det misstänka mordet är det andra på kort tid där en liten flicka är offer. För två veckor sedan mördades en nioårig flicka i grannkommunen Håbo. Hennes pappa sitter anhållen för mordet.

– I nio fall av tio är någon av föräldrarna gärningsman när barn mördas. Det kan handla om mammor som har en förlossningsdepression, eller att pappan dödar barnet för att hämnas på mamman exempelvis i samband med en separation, säger Mikael Rying, kriminolog vid polisens utvecklingsenhet.

Att barn mördas i Sverige är dock ovanligt. Omkring fem barn under 15 år mördas årligen – en halvering jämfört med början av 1990-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

7-årig flicka misstänkt mördad

Mer i ämnet