Så satsar majoriteten i Stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) öppnade pressträffen med att tala om skolan – Det viktigaste för mig är barnen, det är i skolan det börjar.

Det ekonomiska läget för Stockholms stad ser bra ut, det menar finansborgarrådet Karin Wanngård (S) som idag inledde budgetpresentationen i stadshuset. Ungdomsarbetslösheten sjunker och antalet hushåll med försörjningsstöd minskar.

10,3 miljoner till EU-medborgare

Men det rådet fortfarande skillnader i staden och alla stockholmare har inte samma möjligheter, inte minst barnen. Staden ska också öka mottagandet av människor på flykt. Därför satsar majoriteten 10,3 miljoner till EU-medborgare.

– En stor del av de här pengarna kommer att gå till att hitta sovplatser, säger Daniel Helldén (MP).

Skattehöjning går till bättre skola

De rödgrönrosa satsar 370 miljoner på förskolan vilket ska ge högre personaltäthet och högre andel förskolelärare. Fler barnskötare ska också få möjlighet att vidareutbilda sig till förskolelärare.

420 miljoner satsas på grund- och gymnasieskola. Fler sjuksköterskor, psykologer och specialpedagoger ska anställas. Skolsatsningen ska finansieras med en skatteökning på 22 öre.

Jobben och bostäder

45 miljoner kronor satsas på matchning och utbildning för att möte behoven på arbetsmarknaden. 10 miljoner satsas på en så kallad ”Startupverksamhet” som ska öka nyföretagandet i staden.

När det kommer till bostadsfrågan så ska majoriteten fokusera på kortare processer och genomförande. Dessutom höjs årsmålet med 1000 bostäder per år.

Hyresrätten ska prioriteras och byggtakten ska ökas från 1500 påbörjade bostäder per år 2016 till 3000 påbörjade bostäder mer år 2019. Kompiskontrakten ska utökas till att även gälla personer över 65 år och byggandet av SNABBA HUS ska fortsätta. Stockholm stad fortsätter att utveckla projektet Stockholmshusen vars syfte är att hålla kostnaden för nyproduktion nere.

– Satsningen är unik och imorgon, (torsdag) beslutar Stockholms stad om markvisning för de första husen i Bandhagen, säger bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V).

Cykelsatsning

Som SVT Nyheter Stockholm berättade tidigare i veckan så vill majoriteten satsa på att göra Stockholm till en ledande cykelstad. Bland annat ska det årligen investeras 250 miljoner via cykelmiljarden.

Det ska bli fler gågator, bredare trottoarer och förändrade hastigheter på ett stort antal gator. Dessutom blir det årliga investeringar på 250 miljoner via klimatmiljarden. Målen är att staden ska vara fossilbränslefritt år 2040.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.