Strax efter klockan fyra på eftermiddagen lotsade poliser ut en äldre anhörig man som varit inne i lägenheten under hela dagen. Foto: Stefan Johansson

Knivman gav upp efter 13 timmar

Uppdaterad
Publicerad

En knivbeväpnad man låste in sig i en lägenhet i Rinkeby i nordvästra Stockholm under tisdagen. En anhörig man blev fast i lägenheten och släpptes efter en hel dags förhandling. Efter ytterligare en timme gav mannen som förskansat sig i lägenheten upp och kom ut.

Det var vid klockan kvart över fyra imorse som polisen larmades om skadegörelse i en trappuppgång i Rinkeby. När polisen kom till platsen blev situationen hotfull när en man försökte att attackera dem med en kniv. Därefter växte situationen till en stor polisinsats i området.

Strax efter klockan fyra på eftermiddagen lotsade poliser ut en äldre anhörig man som varit inne i lägenheten under hela dagen.

Även den man som förskansat sig i lägenheten i Rinkeby har nu gett upp och kommit ut, meddelar Stockholmspolisen.

– Jag tror allt gick lugnt till. Ingen ska ha skadats fysiskt, säger Albin Näverberg, informatör vid Stockholmspolisen, till TT

Förhandlare på plats

Tidigare under dagen pågick en intensiv förhandling med en person som fanns tillsammans med den anhöriga.

– Mannen springer in i en lägenhet där ytterligare en person befinner sig. Lägenheten tillhör inte mannen men har koppling till den och vi uttalar oss inte om personerna har någon relation till varandra, säger poliskommissarie Anders Bjärgård.

– Vi har förhandlare på plats men ser det inte som en gisslansituation. Vi vill ha kontakt med mannen för att få veta vad han vill och i förlängningen få ut honom från lägenheten utan att det händer någonting, säger Eva Nilsson på polisens länskommunikationscentral till SVT Nyheter Stockholm.

Psykiskt sjuk man

Poliskommissarie Anders Bjärgård beskriver för SVT Nyheter Stockholms reporter att de misstänker att mannen hade en psykos och att han kan vara psykiskt sjuk.

Förundersökning är inledd om försök till grov misshandel, då mannen gjorde utfall med kniven mot en polispatrull. Han är inte känd av polisen sedan tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.