Hotfulla filmer riktas mot socialen

Uppdaterad
Publicerad

En videofilm på nätet visar att brandattentaten mot socialkontoren i Botkyrka hänger ihop med protesterna mot tvångsomhändertagande av barn i området. Åtminstone en av dem som häktats förekommer i filmen.

I klipp från Youtube på den demonstration som anordnades utanför Botkyrkas kommunhus den 31 juli ser man ett femtontal personer demonstera mot att socialtjänsten har omhändertagit barn felaktigt. De riktar sig till socialen och säger ”Ni kidnappar våra barn felaktigt”.

Förutom demonstrationsfilmen har samma person lagt ut en film som visar attentatsplatserna och en kommunbil som fått däcken förstörda. Nu är samma person häktad misstänkt för anstiftan till mordbrand. Ytterligare tre är häktade, varav en kvinna misstänks för medhjälp och två män misstänks för att ha anlagt bränderna.

Trots att det nu har skett gripanden är de anställda på socialtjänsten fortfarande oroliga.

”Känns förfärligt”

– Det känns förfärligt, vi finns ju till för att hjälpa människor, och det drabbar de allra svagaste människorna i samhället om vi blir attackarade på det här sättet, säger Marie Lundqvist, socialchef i Botkyrka.

Vad tänker du om att ni blivit utsatta för de här attentaten?

– Det är fruktansvärt, det är ett hot mot demokratin, vi har ett viktigt samhällsuppdrag där vi ska upprätthålla den lagstiftning som finns i det här landet ,säger Marie Lundqvist.

Utöver de fyra attentaten mot socialkontoren i Tullinge, Hallunda och Tumba så har även en anställd drabbats personligen när dennes privata bil sattes i brand utanför hemmet i Nacka. Och personalen mår inte bra.

– De mår dåligt, många av dem mår väldigt dåligt, vi ger dem det krisstöd som vi tänker att de behöver och som de uttrycker att de behöver. Vi försöker inte låta det här påverka vårt arbete utan att medborgarna i Botkyrka ska få samma service och att det inte ska påverka den hjälp vi kan ge, säger Marie Lundqvist.

Attentaten väcker oro i Tullinge

Även de boende i Tullinge tycker att händelserna är obehagliga.

– Det är lite oroväckande, jag börjar tänka på om det finns en tydlig hotbild mot socialen där, och eftersom det ligger så nära enheter som tandläkare, bvc och sådant så känns det oroväckande, säger Tina Lundgren i Botkyrka.

– Jag tycker det är ett väldigt hemskt sätt att agera, jag känner att det är otäckt och jag är glad att jag inte jobbar på socialkontoret. Jag är inte orolig för egen del men för mina medmänniskor, säger Botkyrkabon Lisa Ekenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.