Det är rälsbrott vid flera stora knytpunkter i tunnelbanenätet. Foto: SVT.

Tunnelbanerälsen har spruckit i kylan

Uppdaterad
Publicerad

Sprickorna går inte att laga så länge kylan håller i sig.

– Rälsen är skadad vid Liljeholmen, Gullmarsplan, Slussen, Fridhemsplan och Alvik, säger Thomas Silvander vid SL:s pressjour till SVT Nyheter Stockholm.

Redan i fredags kunde SVT berätta att rälsen var sprucken vid Skärmarbrink. Felet där ska nu vara åtgärdat, men vid de övriga stationerna måste tunnelbanetågen fortsätta att köra med reducerad hastighet.

– Vi tror ändå att risken för förseningar är liten eftersom tågen kan köra ikapp tidsförlusten vid andra stationer, säger Thomas Silvander.

Svårt att laga rälsen i kylan

Orsaken till att rälsen spricker är det snabba väderomslaget. På kort tid blev det väldigt kallt.

När det är halt på spåren låser sig dessutom hjulen på tunnelbanetågen och det innebär enligt SL extra stora påfrestningar på rälsen.

– Rälsbrotten går inte att laga innan det blir mildare väder. Det är nämligen för kallt för att svetsa så vi väntar på plusgrader, Thomas Silvander.

SL:s driftsjour letar nu efter alternativa metoder för att åtminstone tillfälligt kunna laga rälsbrotten utan att behöva svetsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.