• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Vattenkranen står och rinner för att inte frysa sönder. Foto: SVT

Vattenkranarna fryser sönder på asylboendet

Uppdaterad
Publicerad

På ett permanent asylboende i Upplands Bro får vissa boende gå ungefär en halv kilometer för att hämta vatten. Volontärerna i området tror att situationen varit mycket värre om de inte varit där.

I samband med inspelningen av dokumentären Återvändarna träffade SVT Nyheter Stockholm Mohammed som bor på asylboendet i Upplands Bro kommun. Han berättar vad som hänt.

– Man sa åt oss att inte stänga av vattenkranarna. Men någon har gjort det ändå. Det finns två kranar här, säger Mohammed.

Återvändarna

Se dokumentären Återvändarna: Flyktingarna som återvänder hem

Men mycket har ändå blivit bättre sedan i höstas. Mohammed bodde tidigare i en stuga med åtta personer och har nu fått flytta till en stuga med tre personer. Sedan någon vecka har de också fått en värmepump och de slipper frysa på nätterna.

Volontärer har engagerat sig

Dan Carlsson från Upplands-Bro volontärer är en av många närboende som engagerat sig i asylboendet. Han är övertygad om att de asylsökandes situation varit mycket värre om det inte varit för dem och andra frivilliga krafter som ordnat kläder, utrustning, mat och aktiviteter.

– Det här ligger ute på en halvö, De bor tre meter från vattnet. Det är en kolsvart väg där det går fyra eller fem bussar varje dag. De har inte haft någonting att göra här överhuvudtaget, säger Dan Carlsson.

Migrationsverket var på plats

Känns det bra därute nu, tycker du?

– Det känns bättre och bättre. Vi hade Migrationsverket på plats innan vi hade inflyttning och de var medvetna om att det fanns vissa brister som behövde rättas till. Men så som situationen var då accepterade man den standard som fanns, säger Fredrik Lundberg som är vice vd på First camp som driver asylboendet på uppdrag av Migrationsverket.

Men hur ser du på att vissa får gå flera hundra meter när de ska hämta vatten för att flera kranar har frusit sönder?

– Jag tror att man löser situationen i förhållande till det alternativ som fanns. Det är jättetragiskt att man behövt fly sitt land, men vi tror ändå att vi erbjuder ett bättre liv här än om man hade stannat kvar i sitt hemland, säger Fredrik Lundberg.

– Om man bara ska räkna på allting och titta på vad avtalet säger. Då missar man den mänskliga biten, säger Dan Carlsson.

Vatten på väg

Nu jobbar entreprenören för att dra kommunalt vatten till stugorna. Men det kommer att dröja till slutet av 2016 innan allting är på plats. Fredrik Lundberg säger att toaletterna kommer att få vatten om ungefär en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Återvändarna

Mer i ämnet