Stressigt med uteförskola

Uppdaterad
Publicerad

Barn under tre år bör inte gå på så kallade uteförskolor menar en forskare som gjort en studie vid Karolinska Institutet.

I studien uppmättes också högre nivåer av stresshormonet kortisol hos barn som går på uteförskola än hos barn som går på vanlig förskola. Margareta Söderström som är läkare och docent har i tidigare studier sett många fördelar med att låta barn gå i uteförskolor. Men när hon mätte nivåerna av stresshormonet kortisol hos 167 barn på nio olika förskolor i Malmö fick hon ett resultat hon inte väntat sig.  

– Vi hade förväntat oss att det skulle vara lägre hos de barn som var ute mycket i de gröna områdena för det finns sådana teorier men det var det inte. Det var högre! Jag tror inte att barnen är stressade på det sättet som psykisk stress utan att det är mer en fysisk ansträngning, en ansträngning på kroppen att tidigt på morgonen när det är kyligt gå ut och massa kläder på sig och det regnar kanske, och det kräver en viss ansträngning av kroppen, säger Margareta Söderström.

Studien visade på stora skillnader mellan barn som är ute hela dagarna och de som är ute bara en stund på förmiddagen och en stund på eftermiddagen. Och det trots att kortisolnivåerna mättes i maj.

– Om vi gör studien i maj, då är det ju rätt så bra väder. Men de flesta dagarna i Sverige är det ju ganska kallt, säger Margareta Söderström.

Och i Norge visar forskning att sjukfrånvaron inte är lägre för de mindre barnen i uteförskolor än vad den är på traditionella förskolor. Och eftersom Margareta Söderström och hennes kollegors studie visade att de allra minsta barnen lätt blir stillastående i utemiljön gör att Margareta Söderström ifrågasätter om även små barn ska utomhus hela dagarna. Särskilt under den kalla årstiden.

– Man måste kanske vara tre år man måste vara lite större man måste liksom kunna ha alla dessa kläderna på sig även om det är kallt.

Det var på en av de renodlade uteförskolorna, alltså sådana där hela dagen spenderas utomhus, som de allra högsta nivåerna av kortisol uppmättes.

Vad ska man göra för att det ska bli optimalt?

– Låta barnen sova middag så länge som de kan, man ska veta att det är ansträngande att vara ute för ett barn, särskilt under de kalla årstiderna. Och jag tycker att man ska kunna äta inne när det är som kallast, säger Margareta Söderström.

Förskola i Marmaverken skeptisk till forskningen

Men på Skogsfrönas förskola i Marmaverken utanför Söderhamn förstår man inte riktigt den här forskningen. Det är en så kallad ur och skurf-förskola. Där han man, sedan starten för nio år sedan, ändrat upplägget på verksamheten en del. De yngsta barnen är inte ute riktigt lika mycket som föruom och så äter man alltid inomhus.

– Vi märkte att det blev lite rörigt vid maten, så nu äter vi alltid inne. Det är viktigt att barnen har lugn och ro när de äter, säger ägaren av förskolan och barnskötaren Camilla Gauffin Eriksson.

Hon säger också att trots att det ju kallas för en ur och skurförskola så är man ju förstås inte ute precis hela tiden.

”Det ska ju vara humant”

– Det ska ju vara humant, förstås. Om det är extremt väder, jättekallt eller så, så är det klart att vi är inomhus, säger hon.

Och föräldern Carina Mårtensson, som har en tvåårig dotter på förskolan tycker också att forskningen är svår att förstå.

– Jag tycker att det är jättebra! Det är skönt när man kommer hem, ska fixa mat och allt sådant, så vet man att hon har fått sin dos av utomhusaktiviteter redan och man behöver inte tänka på det, säger hon.

Hon tycker absolut inte att man ska ändra någonting på förskolan på grund av den här forskningen

– Jag tycker inte man ska ändra någonting. Om det går emot forskningen får det vara så, för jag tycker det är jättebra! säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.