Foto: Arkivbild/TT

Åtgärder inom jordbruket ska minska övergödning

Publicerad

Genom att dela ut över 3,5 miljoner kronor till lokala vattenvårdsprojekt (LOVA) hoppas Länsstyrelsen Sörmland få bukt med övergödningen i sjöar, vattendrag och hav.

Av de 25 ansökningar som kommit in till länsstyrelsen har sex projekt valts ut.

De handlar om strukturkalkning av jordbruksmark, installation av sugtömningsstationer för att kunna omhänderta latrin från fritidsbåtar, om att förbättra undermåliga enskilda avlopp och om anläggning av fosfordammar som ska fånga upp fosfor i jordbruksdiken för återvinning.

– Eftersom jordbruket är en dominerande källa av både kväve och fosfor och i hög grad bidrar till övergödningen har vi i år prioriterat de ansökningar som gäller åtgärder i jordbrukslandskapet. Här finns ett stort intresse av att genomföra åtgärder och vi anser att strukturkalkning av åkermark är en kostnadseffektiv åtgärd, säger projektledaren Lars Juhlin på Länsstyrelsen Sörmland i en kommentar.

De sammanslutningar eller föreningar av lantbrukare som fått LOVA-stöd i år är lantbrukare i Torshällaområdet (97.000 kronor) respektive Nyköpingsområdet (267.000 kronor), Tunabergs kultur- och vattenvårdsförening (451.000 kronor), Trosabygdens LRF-avdelning (1.297 000 kronor), föreningen Rädda Sibbofjärden (278.000 kronor) och Kiladalens vattenvårdsförening (1.140.000 kronor).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.