Foto: SVT

Bröderna bygger upp ett nytt liv – i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

De flydde till Sverige från kriget i Syrien och nu har de två bröderna levt i Eskilstuna i snart tio månader. 27-åriga Bashar och 10-åriga Ahmed Zaraa som vi berättade om i förra veckan gör nu allt för att komma in i det nya samhället. Språket är det de får kämpa med mest.

– Det tog två månader för mig att lära mig engelska, men jag har inte lyckats lära mig svenska på ett år. Det är fett svårt. Å, ä och ö är det svåraste, säger Ahmed.

Ahmed berättar att om han bara klarar av ett prov kan han börja i en vanlig klass till hösten. Det har då gått knappt ett år sedan han kom till Sverige. Och om Ahmed får blicka framåt har han en och annan storslagen dröm att förverkliga.

– Jag vill bli som Messi och så vill jag bli doktor, förklarar han.

Hjälper andra

Bashar som har fått sin juristexamen godkänd i Sverige vill bli klar med svenskan för invandrare så fort det bara går. Han ska bygga på sin utbildning och bli advokat. Men nu handlar det inte längre om kändisskap, här i Sverige vill Bashar hjälpa andra som har hamnat i samma situation som han själv.

– I Syrien jobbade jag i domstol med civila fall. I Sverige skulle jag vilja arbeta med internationella fall och hjälpa de svaga människorna, berättar Bashar.

Bashar hjälper till redan idag. Efter många år som volontär för Röda Halvmånen i Syrien tog det inte lång tid innan han hittade Röda Korset i Eskilstuna.

– Det är otroligt tufft för ett barn att behöva se kriget, blodet och döda människor. Kanske är det barnens mamma, pappa eller bror som har dött. Men när vi leker, springer och hittar på andra aktiviteter tillsammans med Röda Korset känner sig barnen bra, berättar Bashar.

Väntan på familjen

I Bashars och Ahmeds nya liv fattas det nu bara en sak och det är familjen. Deras mamma, pappa och bror ska komma till Sverige för att även de få börja ett nytt liv.

– Det är fett roligt! säger Ahmed och brister ut i skratt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.