Grov äldrestöld utanför Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

En 95-årig kvinna i Stigtomta utanför Nyköping blev igår utsatt för en grov stöld. Under helgen har flera äldre kvinnor i trakten utsatts.

Polisen berättar att tre personer, två män och en kvinna, hade ringt den 95-åriga kvinnan flera gånger och uppgett att hon vunnit pengar som de ville komma och överlämna.

Under besöket upptäcker hon att det saknas pengar i sin plånbok. Hon ringer då sin svärson, som i sin tur ringer polisen. Samtidigt försvinner de tre gärningsmännen.

Förutom kontanter har de troligen även stulit smycken, uppger polisen.

Fler drabbade

Även flera äldre damer i Oxelösund ska ha drabbats av liknande stölder. Polisen i Nyköping har nu gått ut med en varning.

”Polisen vet inte i nuläget om detta är en liga som åker runt och begår dessa brott, men tillvägagångsättet är lika i alla brotten. Polisen vill därför varna er äldre. Du som har en släkting eller äldre vän, informera om detta”, skriver Nyköpingspolisen på sin Facebooksida.

Fakta

Om någon ringer på telefon eller på dörren, fråga efter namn, telefonnummer och vad det eventuella företaget heter så att du kan kontrollera det genom att själv ringa upp. Om du får ett nummer, spara det.

Ställ motfrågor för att se om personen kan berätta om namn på släktingar, vilken hemtjänsthjälp du har osv. Lämna inte ut namn själv. Säg att du ringer upp senare. Rådgör med anhörig eller ring direkt till polis om du misstänker att det är något som inte stämmer. 

Ha alltid dörren låst! Släpp aldrig in någon okänd person i ditt hem.

Ha inte handväska, plånbok, smycken och värdesaker lätt åtkomliga!

Ring polis och gör anmälan! 

Har du tips angående dessa brott polisen på 114 14. Vid akut fara eller pågående brott ring 112.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.