Havsörnar sätter stopp för vindkraftsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Det planerade vindkraftverket i Hållsviken i Trosa skulle kunna skada havsörnarna i området. Det menar länsstyrelsen, som nu river upp politikernas beslut om att bevilja bygglov för ett vindkraftverk.

Länsstyrelsen menar bland annat att kunskapsunderlaget är bristfälligt.

– Vi konstaterade att havsörnars och andra fåglars rörelse i området inte har inventerats utförligt, säger Fredric Gemsjö, jurist vid Länsstyrelsen Sörmland.

Det tänkta vindkraftverket skulle komma att ligga i ett mycket viktigt område för havsörnen, konstaterar myndigheten. Inom cirka fem kilometers radie uppges minst fyra par havsörn häcka.

”Att vindkraftverket är placerat på en höjdrygg utgör också en icke lämplig placering ur örn- och fågelskyddsperspektiv”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

När samhällsbyggnadsnämnden i juni beviljade bygglovet var det främsta skälet att Trosa kommun är positivt inställd till alternativa former av energikällor.

Beslutet – som ledde till protester från de boende i området – överklagades av privatpersoner och en intresseförening.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Tomas Landskog (M) säger till Sörmlands Nyheter att han tycker att kommunens beslut var väl underbyggt, men att det är många intressen som krockar.

Nu är det upp till sökanden, det vill säga personen som vill uppföra vindkraftverket, om länsstyrelsens beslut kommer att överklagas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.