Fårbönder oroas av vargrevir

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 100 år har ett vargpar etablerat sig i Sörmland.

– För mig är det ett hot mot mig och min produktion, från Gnesta och hit är det inte speciellt långt. Ju närmre de kommer desto större sannolikhet att de ska angripa mina får, säger fårbonden Johnny Nederman som har 600 tackor utanför Flen.

Det vargpar som har etablerat sig i  trakterna mellan Södertälje och Gnesta  kan få tillökning till våren. Det tror Länsstyrelsen eftersom man vet att vargtiken har löpt. Den absolut största delen av vargreviret ligger i Stockholms län och en ganska  en snöfattig vinter har gjort man inte har kunnat konstatera om djuren har befunnit sig i Sörmland i år, trots flera rapporter från allmänheten.

Hittills i år har två sörmländska fårbönder ansökt om ersättning för specialstängsel mot rovdjur. Johnny Nederman som har satt upp specialsträngsel till de kommande lammen som ska gå med sina mammor i sommar.

Är det vargsäkrat nu?

– Nej vill vargen in så kommer den att komma in, säger Johnny

Hur vet du det?

– Jag har hört om det och sett det på videos på webben, säger han

På torsdagskvällen anordnades ett informationsmöte i Björnlunda utanför Gnesta där fårbönder, jägare och representanter från Länsstryrelsen träffades för att diskutera vargetableringen. Johnny tror stt det kommer att finnas fler vargar i viltrika Sörmland om några år.

– Det var ett bra möte, jag har tänkt att vargen kan komma hit. Får jag några av mina får rivna så skulle jag lägga av, det är för plågsamt, säger fårbonden Staffan Åkerman och fortsätter:

– Men jag känner mig lite lugnare nu, när jag fick höra om vilka stängsel och andra lösningar som  man kan använda sig av för att skydda sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.