Foto: Arkivbild/SVT

Ljusfestival i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

I kväll invigs Nattljus, en elva dagar lång ljusfestival i Eskilstuna. Det blir bland annat en internationell konferens om ljus och många tillfälliga ljusinstallationer runt om i stan.

Umeå, luleå, Uppsala har haft det. Nu har turen kommit till Eskilstuna. En elva dagar lång ljusfestival invigs i dag på en ödetomt intill Munktellarenan.

– Det kommer att vara helt mörkt till att börja med. En av de få riktigt mörka platserna i Eskilstuna centrum. Sen kommer det att hända saker, säger Karin Ermegård, kreativ ledare Eskilstuna kommun.

Det blir många tillfälliga ljusinstallationer runt om i stan och i Torshälla. Och flera nya stora permanenta belysningsprojekt invigs och tänds upp i samband med festivalen, bland annat i Rinmansparken.

Invigningen av nya Fristadstorget sker i sin tur på lördag och belysningen på torget är den största beslysningssatningen i Eskilstuna hittills.

Hör mer i inslaget ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.