Foto: TT Nyhetsbyrån

Ljusning på arbetsmarknaden i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Den långsamma – men positiva – utvecklingen fortsätter i länet. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Efterfrågan på arbetskraft har ökat något inom de flesta branscher och även industrin börjar se ljuset i tunneln.

Under förra året fick 18.200 sörmlänningar arbete, vilket är en ökning med 2.200 personer jämfört med året innan.

I januari i år var närmare 15.000 personer anmälda som arbetslösa, det vill säga 700 färre än i januari 2013.

– Det är glädjande att trenden går åt rätt håll. Både små och stora arbetsgivare anställer. Man har även vågat anställa lite inom industrin, även om det finns en överkapacitet hos många av företagen, säger Patrik Vikström, arbetsförmedlingschef i Eskilstuna, till SVT Sörmland.

”Väldigt positivt”

Arbetslösheten har minskat i samtliga kommuner förutom Flen. Mest har den minskat i Gnesta, Katrineholm och Eskilstuna.

– Det känns väldigt positivt att det är en stadig trend att arbetslösheten minskar. Nu börjar vi se ordentliga resultat av vårt goda samarbete med företagen, säger Katarina Enqvist-Bohlin, arbetsförmedlingschef i Katrineholm, i en kommentar.

Företagen försiktiga

Enligt Eskilstuna Fabriksförening ser företagen ljusare på framtiden nu än tidigare, men man kommer att vara försiktig med att nyanställa.

– Innan det här bär ordentligt kommer man i första hand att använda bemanningsföretag för att inte dra på sig fasta kostnader för länge om  det inte skulle hålla, säger Gösta Reinl, vd för Eskilstuna Fabriksförening.

Svårt för långtidsarbetslösa

För de långtidsarbetslösa blir det allt svårare att komma tillbaka till arbetslivet.

– Där är vi tacksamma mot de arbetsgivare som tar emot någon på en längre praktik, säger arbetsförmedlingschef Patrik Vikström i Eskilstuna.

Samtidigt varslades under januari 130 personer i länet, vilket är 70 fler än samma månad året innan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.