Foto: TT

Mälardalens högskola ökar mest

Uppdaterad
Publicerad

För sjunde året i rad ökar antalet ansökningar till universitet och högskolor. Mälardalens högskola toppar listan med nio procent fler ansökningar än förra året. Men det betyder också att konkurrensen om platserna blir hårdare än nånsin.

Ansökningarna till Mälardalens högskola ökade med nio procent – drygt 26.000 sökande hoppas där på en plats till hösten.

Vad kan ökningen bero på?

– Större delen av högskole- och universitetsvärlden i Sverige ökar nu sina antagningssiffror, så det är en generell trend. Sedan hoppas vi naturligtvis att vi har så bra utbildningar att man söker hit för den delen också, säger Lennart Ytter, chef Studentcentrum vid Mälardalens högskola.

”All time high”

Även Linköpings universitet ser en ökning av de sökande, om än inte lika stor som i Mälardalen.

– Vi är väldigt glada, för det är mer än 54.000 studenter som vill komma till oss och läsa vid Linköpings universitet. Det är all time high och det är jätteroligt, säger Karin Fälth-Magnusson, prorektor Linköpings universitet.

Fler lärarstudenter

En orsak till det stora antalet sökande är osäkerheten på arbetsmarknaden. Och att skolfrågorna fått stor uppmärksamhet i år betyder också att fler valt att söka sig till läraryrkena.

I juli meddelas vilka sökande som kommer in – och vilka som inte gör det.

För Gotland, som sorterar under Uppsala universitet, redvisas ännu inga siffror.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.