Foto: SVT

Minoritetsstyre i Sörmlands landsting

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart vilka partier som kommer att styra landstinget i Sörmland. Det blir en allians mellan den gamla majoriteten och Centerpartiet. Därmed utesluts det nya partiet Vård för pengarna.

Det är Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet som tillsammans med Centerpartiet kommer att styra landstinget de kommande fyra åren.

Men partierna får ingen egen majoritet i landstingsfullmäktige.

– Det var den lösning vi såg var möjlig att styra landstinget på, säger landstingsrådet Åsa Kullgren (S).

Söker stod hos V

Centerpartiet får nu vara med och styra efter sex år i opposition. De har gjort klart att de inte vill ha någon skattehöjning under de kommande fyra åren.

– Sköter vi det här på ett bra sätt ska det inte behövas, säger Centerpartiets gruppledare Mattias Claesson.

Men de fyra partierna får ingen majoritet i landstingsfullmäktige. Nu söks stöd hos Vänsterpartiet för att kunna få majoritet kring till exempel budgetfrågor.

VfP blir oppositionsparti

Nykomlingen Vård för pengarna (VfP) – som fick 8 mandat i valet – blir ett oppositionsparti.

– Jag förväntar mig att de som kommer att styra tar intryck av vår politik. Sen jobbar vi tillsammans med några av de andra oppositionspartierna för att försöka få så mycket genomslag som möjligt för den nödvändiga satsningen på vårdgolvet som behövs, säger Jonas Lindeberg, ordförande för Vård för pengarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.