Foto: David Hårseth

Misstänkt kände de döda i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Den anhållne 30-åringen kände männen som dog i lägenhetsexplosionen i Nyköping, uppger mannens advokat. Enligt polisen finns det inget som tyder på politiska motiv till händelsen.

Polisen i Nyköping har fastställt identiteten på männen som dog vid lägenhetsexplosionen i Brandkärr i måndags. Deras anhöriga har underrättats.

– Båda männen är 27 år och hemmahörande i Nyköpingsområdet. De är kända vid namn och utseende av Nyköpingspolisen, säger polisens presstalesperson Christer Sjöqvist till TT.

Explosion i Nyköping

Kände de som dog

Förhör har hållits med den 30-årige mannen som är skäligen misstänkt för medhjälp till förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Han kände de som dog, den ena lite mer än den andra. Men han säger att han inte har något med det här att göra, säger mannens advokat Thomas Martinson till TT.

Säkerhetspolisen kopplades tidigt in i utredningen, men enligt polisen i Nyköping finns det ingenting som tyder på att explosionen har politiska eller religiösa motiv.

– Utredningsledningen vill betona den saken efter de senaste händelserna runt om i Europa och de spekulationer som har förekommit, säger Christer Sjöqvist.

Fynd bakom huset

Vid undersökningen bakom lägenheten som exploderade hittade polisen ett intressant föremål. Vad det rör sig om vill inte Christer Sjöqvist gå in på mer än att det grävdes fram och beslagtogs.

– Området är avspärrat och vi ska ta med oss jord från platsen som ska analyseras, säger han till TT.

Efter explosionen beslagtog polisen även två bilar, den ena i Brandkärr och den andra utanför en skola i området Fågelbo. Båda bilarna undersöktes av bombgruppen, men utan att finna något farligt föremål.

– Hur bilarna är kopplade till ärendet kan jag inte gå in på, säger Christer Sjöqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Nyköping

Mer i ämnet