Foto: Pontus Stenberg

Ny rififikupp i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Återigen har en butik i Nyköping utsatts för ett nattligt inbrott där tjuvarna sågat sig in genom en vägg. Det är den fjärde så kallade rififikuppen på bara drygt två veckor.

Det var vid 02-tiden natten mot måndagen som inbrottslarmet utlöstes på Systembolaget på Gustafsbergsstigen.

– Securitas åkte på inbrottslarmet och såg att det var ett hål uppskuret på baksidan av byggnaden, säger Kenneth Wiklund, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.

Våg av rififikupper

Polisen är på plats för att säkra spår och genomföra en teknisk undersökning. Det är i nuläget oklart vad som stulits.

Förra helgen utsattes samma Systembolagetbutik för ett liknande inbrott. Även detaljhandeln Bilisten i Tystberga råkade nyligen ut för ett inbrott där gärningsmännen sågade sig in genom taket och dessförinnan utsattes en ICA-butik i Stigtomta.

Mer avancerade butiksinbrott av den här typen benämns ofta ”rififikupper”. Sörmlandspolisen söker nu tips och vittnesuppgifter kring den senaste tidens inbrott i Nyköpingsområdet.

Ännu har ingen misstänkt gripits.

Sörmlandspolisens råd för att skydda sig mot rififikupper:

  • Tänk på att ett tillräckligt bra larmskydd bör skydda även innanför ”skalet”. Det vill säga, om en inbrottstjuv tar sig in via exempelvis taket, och inte passerar genom larmskyddade fönster och dörrar, så går larmet igång när tjuven börjar röra sig inne i lokalerna.
  • Var vaksamma mot rekognosering! Kontakta polisen om ni gör iakttagelser som verkar tyda på att någon rekar inför ett inbrott i butiken. Mer omfattande inbrott planeras ofta i samband med att nya produktsortiment och liknande kommer in. Var särskilt vaksam inför och under sådana perioder!
  • Om ni blir utsatta för ett inbrott genom tak, vägg eller golv. Tänk på att den vägen att ta sig in hos er kan bli känd i kriminella kretser. Säkerställ därför, genom nya larm och låslösningar, att tjuvarna inte kan göra inbrott på nytt på samma sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våg av rififikupper

Mer i ämnet