Foto: TT

Knivattack gav tre års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En 31-årig man i Eskilstuna döms till grov misshandel och fängelse i tre år för att knivhuggit en man i tummen och halsen.

Det var i somras som en man besökte en restaurang i Eskilstuna med sina föräldrar och sin flickvän. Vid flera tillfällen under kvällen gick den nu dömde 31-åringen förbi deras bord och stirrade hotfullt på mannen.

Till slut attackerade 31-åringen mannen med kniv. Offret hann värja sig så att hugget först stoppades av tummen, men knivspetsen träffade trots det också halsen.

”Tummen var av”

Enligt rättsläkaren användes kniven med sådan kraft att den gått igenom offrets tumme innan den orsakade ett skärsår i halsen. I domen beskriver ett vittne att  ”tummen var av och hans mamma fick ihop den igen”.

31-åringen erkänner att han skurit mannen för att rispa honom i ansiktet och kallar det en impulshandling, eftersom han var rädd att mannen var ute efter honom. Så fort han huggit mannen lämnade han restaurangen och slängde bort kniven.

En oprovocerad attack

31-åringen döms inte till försök till mord då han inte haft som uppsåt att döda. Rätten anser att det inte går att bevisa att 31-åringen förstod att han kunde ha dödat mannen med knivhugget. Mannen döms därför till fängelse i tre år för grov misshandel.

I domen skriver rätten att ”Gärningen har varit livsfarlig och NN har genom den oprovocerade attacken visat särskild hänsynslöshet”. 31-åringen döms även att betala skadestånd om 75 000 kronor till mannen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.